Esti client SeniorERP? Login aici
Implementare ERP, CRM, BI, SFA si SCM pentru distributie, productie, servicii si retail

Descopera vizual formula pentru hituri muzicale si cat de “dansabila” este o melodie cu Tableau for Teaching, liderul mondial in vizualizarea datelor

Daca am sti, spre exemplu, ca 80% din piesele #1 din topul american Bilboard Hot 100 din perioada 1960-2010 sunt interpretate in gama majora, cu o medie de 135 de beat-uri pe minut si care urmeaza secventa “vers-vers-refren-pauza-refren”? Ce ar insemna asta pentru industria muzicala, pentru artisti si producatori?

In incercarea obtinerii unei formule pentru hiturile muzicale din ultimii 50 de ani, 2 studenti pe nume Shaun Ellis & Tom Engelhardt de la Universitatea Rutgers de Comunicare si Informare, au participat la programul educational lansat de Tableau  – Tableau for Teaching (TfT) si au invatat sa analizeze si sa vizualizeze informatii in Tableau Software , obtinand in final un dashboard care permite cautarea de melodii dupa “dansabilitate”.

Despre analiza “dansabilitatii”
Scopul acestei analize neobisnuite a fost de a descoperi formule, best practices sau orice alte informatii ce se pot dovedi de interes, asociate cu crearea unui hit muzical.
Pe baza pieselor difuzate la radio si pe volumul vanzarilor, topul Bilboard Hot 100 a inceput sa se stabilizeze in anii `60, prin urmare au fost extrase date incepand cu 1960 si pana in prezent. Ca metoda de selectie, au fost alese informatii despre piesele care s-au numarat printre primele 10 din fiecare top Bilboard, rezultand in total 4,200 de piese.

 

Ce face o melodie sa fie “dansabila”? Cum poate fi definit acest indicator?
“Dansabilitatea” este masurata folosind un mix de caracteristici ale unei piese muzicale, precum intensitatea beat-ului, stabilitatea tempo-ului si tempo-ul general. Valoarea returnata determina usurinta cu care o persoana poate dansa pe o anumita piesa de-a lungul intregii auditii.
Rezultate interesante
Dashboard-ul “Descopera”
Acest dashboard afiseaza fiecare melodie utilizata in analiza (peste 4,200) cu o axa care masoara tempo-ul mediu in BPM (beat-uri pe minut) vs. o axa care masoara “dansabilitatea” medie. In dashboard se regasesc si o serie de filtre care permit utilizatorilor sa “navigheze” printre date, in functie de interes. Desi la prima vedere poate parea o simpla aglomerare de date, acestea pot fi analizate in profunzime cu usurinta, permitandu-le utilizatorilor sa manipuleze filtrele dupa bunul plac si sa descopere relatii interesante intre caracteristicile pieselor.

 

Dansabilitate
O curiozitate a celor doi studenti a fost evolutia indicatorului “dansabilitate” in timp. In figura de mai jos se observa clar trendul crescator al acestui indicator.
Asta poate evidentia schimbari importante in industria muzicala, in preferintele ascultatorilor sau in metodele de inregistrare utilizate in studiouri – oare intensitatea beat-ului variaza intre vinyl si mp3?

Durata pieselor
Se poate observa clar din imaginea de mai jos ca durata medie a pieselor a crescut constant intre 1960 si 2010.

Studiouri de inregistrari & Tempo-ul mediu al unei piese
Exista studiouri de inregistrari care sa produca piese muzicale cu un tempo mai rapid decat alte studiouri? Alaturi gasiti o vizualizare care spera sa raspunda la aceasta intrebare.
Spre exemplu, studioul Arista a produs un numar relativ mai mare de piese care se regasesc printre primele 10 in topurile Bilboard si care au BPM-ul imediat sub medie. Acest lucru este valabil pentru majoritatea studiourilor care au produs un numar mare de hituri muzicale, piesele lor avand aceeasi caracteristica mai sus mentionata. Poate ca marile studiouri de inregistrari stiu ceva despre tempo-ul pieselor care le scapa competitorilor.
Pentru mai multe informatii despre aceasta analiza accesati www.tableausoftware.com/blog/danceability

 

Vrei sa afli mai multe detalii?

 
Comentarii

Nici un comentariu inca.