Controlling in sistemul ERP

Controlling in sistemul ERP

Preia controlul asupra afacerii tale!

Componenta de Controlling a sistemului ERP da posibilitatea planificarii parametrilor financiari ai companiei, oferind atat capabilitati proactive pentru avertizarea din timp in cazul depasirii negative a acestora, cat si instrumente de analiza complexe in vederea determinarii factorilor de influenta.

Avand in vedere nivelul ridicat de automatizare a generarii notelor contabile, implementarea componentei de Controlling odata cu sistemul ERP reprezinta o evolutie fireasca calitativa a activitatii departamentului financiar – contabil, de la operarea de date catre analiza si control.

Controlling in SeniorERP

Vezi cum te ajuta solutia ERP sa optimizezi fluxurile de lucru din compania ta!

Descarca factsheet!
Controlling in sistemul ERP

ERP Controlling: Centre venit si cost

Primul pas este configurarea in ERP a structurii centrelor de cost / venit si definirea formulelor de repartizare automata a tranzactiilor pe centrele definite anterior. Nu exista limite in ceea ce priveste structura si numarul centrelor. Organizarea acestora este arborescenta, pentru a oferi rapoarte de tip drill-down, pornind de la indicatori agregati si mergand catre informatii detaliate.

Datorita corelarii informatiilor din zona de Controlling cu cele existente in gestiune si contabilitate, calitatea analizelor este maxima, iar accesul la informatiile dorite este imediat, indiferent de sursa acestora.

ERP Controlling: Bugete de venituri si cheltuieli

Odata definita structura de centre, se pot configura bugetele lunare specifice. Sistemul ERP permite urmarirea bugetelor previzionate versus cele in curs de executie versus cele realizate. Bugetele de venituri si cheltuieli sunt instrumente care asigura descentralizarea deciziilor intr-o companie, fara a afecta parametrii financiari prestabiliti.

Prin stabilirea precisa a responsabililor pe sectiunile de buget dorite, se poate transfera actul de decizie catre verigile operationale. Cel putin in prima faza a descentralizarii, se recomanda reevaluarea bugetelor la un interval de timp mai scurt – de obicei lunar.

Controlling in sistemul ERP

ERP Controlling: Cheltuieli Previzionate

Nu toate cheltuielile se inregistreaza in momentul efectuarii lor. De exemplu, decontul de cheltuieli atasat unei deplasari in interes de serviciu, se inregistreaza la revenirea in firma. Intre timp un alt angajat poate cere un avans pentru o alta deplasare, dar nu se stie daca bugetul a fost depasit sau nu.

Rolul acestei functionalitati este acela de a evidentia cheltuielile in curs, pentru a incuraja un comportament proactiv in controlul realizarii bugetelor previzionate.

ERP Controlling: Cash flow

Raportul de Cash flow din ERP este realizat utilizand metoda calculului direct. In sistemul ERP Cash flow-ul este prezentat atat in format tabular, divizat pe componente, cat si grafic, usor de inteles si urmarit. Astfel, devin evidente punctele de maxim sau minim de cash flow si se pot planifica masuri corectorii.

O categorie distincta o reprezinta documentele care au termenul de scadenta mult depasit, acestea necesitand un proces de decizie asupra influentei cash flow-ului. Pentru a evita repetarea unor astfel de situatii, exista posibilitatea avertizarii / blocarii emiterii de noi documente catre clientii in cauza, in cazul depasirii pragurilor prestabilite.

Controlling in sistemul ERP
Controlling in sistemul ERP

Trebuie acordata o atentie deosebita crearii unor politici comerciale coerente in care indicatorii de bonitate sa joace un rol important. In cazul in care vanzarea se face prin agenti comerciali, unul dintre criteriile acordarii de bonusuri este cel al respectarii termenelor de plata agreate. O alta politica de imbunatatire a cash flow-ului este integrarea pe verticala a noi canale de distributie care asigura un cash flow imediat: retail, online etc.

SeniorERP permite inclusiv acordarea de termen de plata la nivel de linie de factura, in felul acesta putandu-se stabili scandente mai apropiate pentru produsele usor vandabile, surplusul de cash flow putand finanta produsele care necesita sustinere. Pentru analize specifice, exista atat rapoarte sintetice de analiza a imbatranirii soldurilor, cat si rapoarte detaliate la nivel de scadenta de document.

Afla beneficiile solutiei SeniorERP! Discuta cu un consultant!

Detalii

Companii care si-au automatizat activitatea cu SeniorERP: