Esti client SeniorERP? Login aici
Implementare ERP, CRM, BI, SFA si SCM pentru distributie, productie, servicii si retail

ERP: Modul contabilitate

Program Contabilitate ERP: note contabile, plan de conturi, inregistrari contabile

Modulul Contabilitate din sistemul ERP este creat in vederea automatizarii operatiunilor contabile generale, oferind flexibilitate si utilitate atat societatilor comerciale mici si medii cat si a celor mari cu activitate complexa (cu multe filiale si puncte de lucru, diverse valute).

SeniorERP este actualizat in concordanta cu legislatia romana in vigoare si totodata este aliniat la standardele internationale de contabilitate. Modulul asigura inregistrarea tuturor documentelor primare cat si obtinerea tuturor situatiilor financiare contabile aferente exercitiilor financiare, la standardele europene. Contabilitatea operatiunilor in valuta respecta toate cerintele uzuale, inclusiv generarea automata a diferentelor de curs. De asemenea, toate notele contabile sunt generate la nivel de punct de lucru, astfel incat este posibila emiterea balantei contabile la nivel de punct de lucru, daca este cazul.

SeniorERP - Nota Contabila FC

ERP pentru contabilitate: Note Contabile Diverse

In urma implementarii SeniorERP, un procent covarsitor din totalul inregistrarilor contabile este generat automat, conform configurarilor dorite. In cazuri exceptionale, este necesara operarea de note contabile corectoare sau, in cazul in care nu au fost achizitionate toate modulele aplicatiei, introducerea manuala a notelor specifice. Chiar si introducerea acestor note contabile diverse se poate efectua conform unor machete usor de predefinit, astfel incat sa nu fie necesara decat completarea sumelor.

SeniorERP - Nota Contabila Diversa

ERP Contabilitate: Generare Note Contabile

SeniorERP - Wizard Generare NC

Desi notele contabile se genereaza automat in momentul operarii unui document, daca ulterior generarii s-au modificat parametrii specifici, apare necesitatea regenerarii colective a notelor contabile aferente operatiunilor afectate. De asemenea, este locul unde se pot valida, invalida global documente, cu posibilitati de selectie a tipurilor de operatiuni si a perioadei dorite.

ERP Contabilitate: Inchideri de Venituri si Cheltuieli Neexigibile

Spre exemplu, in cazul vanzarii de abonamente in avans, in fiecare luna, o parte din veniturile in avans si TVA-ul neexigibil aferent devin efective, respectiv exigibile. In cadrul acestui submodul exista posibilitatea de a decide automat/manual care venituri sau cheltuieli devin efective in luna selectata si de a regulariza TVA-ul corespunzator.
Este foarte important de precizat faptul ca in cazul aparitiei unei modificari legislative, daca se regenereaza notele contabile anterioare modificarii, acestea vor respecta setarile valabile la data respectiva, modificarile aduse devenind active doar in momentul dorit.

SeniorERP - Inchidere VC Neexigibile

Descarca prezentarea sistemului SeniorERP!

ERP Contabilitate: Cauze pe documente

Exista situatii in care un document primar (ex: bon de consum, inventar) poate genera note contabile diferite in functie de contextul in care a fost emis (ex: bon de consum de protocol, depreciere, compunere etc).
Motorul de generare a inregistrarilor contabile existent in SeniorERP asigura un mod foarte simplu de asociere a unei note contabile cu un document in functie de cauzele (care pot fi definite dupa caz) selectabile care au condus la emiterea respectivului document. Neselectarea unei cauze specifice conduce la generarea notei contabile implicite asociate documentului.

ERP Contabilitate: Operatiuni conturi

Aceste operatiuni acopera in principal activitatile specifice inchiderii contabile a unei luni operationale. Spre exemplu: inchidere TVA, inchidere Venituri si Cheltuieli, etc. Este recomandat ca aceste actiuni sa se efectueze dupa ce in prealabil s-au rulat verificarile automate de sfarsit de luna. Daca de exemplu, s-a rulat o inchidere de venituri si cheltuieli si s-a constatat neoperarea unei inregistrari, operatiunea poate fi reluata dupa introducerea respectivului document. De asemenea, dupa ce aceste operatiuni au fost efectuate si verificate, este recomandata inchiderea exercitiului (lunii), pentru a avea garantia ca nu se mai poate interveni asupra datelor.

ERP Contabilitate: Exercitii Financiare

Procesul de inchidere contabila a unei luni operationale implica verificari extensive de catre departamentul contabil. In cursul implementarilor am identificat diferite tipuri de astfel de verificari si le-am automatizat. Aceste verificari, impreuna cu posibilitatea de a crea, valida, inchide sau redeschide o luna operationala fac obiectul acestui modul. Se poate opera in urma sau simultan in mai multe luni, atat timp cat acestea nu sunt inchise.

SeniorERP - Contabilitate

Declaratii

Declaratiile din SeniorERP pot fi exportate in format XML pentru validare si depunere cu ajutorul sistemului de pe site-ul Ministerului Finantelor.

Declaratia 300

Aceasta permite calcularea decontului de TVA lunar, trimestrial, semestrial sau anual. La calcularea declaratiei sunt luate in considerare toate documentele care au nota contabila generata, iar datele societatii si codul CAEN principal (daca este setat) sunt aduse automat. Randurile 3.1, 17.1 si 27.1 pot fi calculate cu ajutorul wizard-ului de preluare sume din declaratii conexe (din declaratiile 394 si 390).

Declaratia 390

Declaratia 390 se realizeaza trimestrial si se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrului, numai pentru perioadele in care au avut loc efectiv astfel de operatiuni.
Prin intermediul acesteia, se declara:
• livrarile intracomunitare derulate in cadrul unei relatii contractuale bilaterale, operatiune simbolizata cu litera L;
• livrarile intracomunitare derulate in cadrul unei relatii contractuale triunghiulare, operatiune simbolizata cu litera T;
• achizitii intracomunitare, operatiuni simbolizate cu litera A.
Achizitiile pot fi:
– derulate in cadrul unei relatii contractuale bilaterale;
– derulate in cadrul unei relatii contractuale triunghiulare.

Declaratia 394

Se refera la livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national. Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA de pe teritoriul Romaniei este obligata sa declare semestrial toate livrarile respectiv prestarile de bunuri si servicii pe care le efectueaza , precum si achizitiile de bunuri si servicii realizate pe teritoriul Romaniei catre sau de la alte persoane aflate pe teritoriul Romaniei, de asemenea impozabile si inregistrate in scopuri de TVA.
Declaratia 394 cuprinde in mod obligatoriu:

√ toate operatiunile impozabile care au fost realizate pe teritoriul Romaniei cu alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA de pe teritoriul tarii pentru care au fost emise facturi inclusiv facturile de avans.
√ toate operatiunile avand TVA nedeductibil desfasurate pe teritoriul Romaniei
√ toate operatiunile inscrise in facturile care au fost emise in vederea vanzarilor cu amanuntul

 

Afla cat costa implementarea sistemului SeniorERP!  sau  Solicita o demonstratie a sistemului!