Esti client SeniorERP? Login aici
Implementare ERP, CRM, BI, SFA si SCM pentru distributie, productie, servicii si retail

ERP: Modul Productie

Productia reprezinta procesul prin care materiile prime sunt transformate in produse finite. Rolul modulului de productie din ERP este de a completa managementul stocurilor prin implementarea operatiunilor specifice unui proces de productie simplificat.

Gestionarea retetelor de productie in ERP

Prima faza a procesului este reprezentata de intrarea unui proiect in productie si implica generarea unor retete, pe baza carora va fi realizat produsul final. In sistemul ERP acesta poarta denumirea de produs compus, caruia ii pot fi atasate una sau mai multe retete. Retetele pot fi de tipul: promotie, compunere, descompunere, productie.

• O reteta promotionala este utilizata daca nu este necesara manopera. Ex: la 10 pixuri cumparate se ofera o ascutitoare. In momentul selectionarii unui astfel de produs promotional, sistemul descarca automat produsele componente.
• Retetele de tip compunere, descompunere sau productie sunt folosite in cadrul proceselor specifice.

SeniorERP - Reteta Productie

Fiecare reteta poate avea una sau mai multe versiuni, pentru a evita supraincarcarea inutila a nomenclatoarelor de produse in cazul productiei de serie mica sau unicat.

Compunere

Reprezinta procesul prin care este realizat un produs compus care are atasata o reteta de tip compunere. Fluxul poate fi: emitere ordin de compunere, generare transfer materii prime in gestiunea de productie, emiterea de bonuri de consum si emiterea de bonuri de intrare asociate ordinului de compunere, transfer in gestiunea de vanzare.

SeniorERP - Ordin Compunere

Descompunere

Reprezinta procesul invers compunerii. Specific este modul in care costul marfii bunului care se descompune se transfera produselor rezultate.

SeniorERP - Ordin Descompunere

Documentele specifice procesului de productie

Bonul de consum
Acesta permite inregistrarea consumurilor de materii prime si materiale realizate in cadrul procesului de productie.

SeniorERP - Bon Consum

 

Bonul de consum servicii
Inregistrarea cheltuielilor cu serviciile efectuate in cadrul procesului de productie se realizeaza din modulul Operatiuni interne, prin intermediul bonului de consum servicii.

SeniorERP - Bon Consum Servicii

 

Ordin de productie
Prin intermediul sau este evidentiata intrarea in productie a materiilor prime si/sau a materialelor. Pe ordinul de productie sunt adaugate produsele care au cel putin o reteta activa atasata.

SeniorERP - Ordin de Productie

 

Bon de intrare
Acest document este utilizat pentru evidentierea intrarii in stoc a produselor rezultate in urma procesului de productie.

SeniorERP - Bon de Intrare in Productie 2

 

Descarca prezentarea sistemului SeniorERP!

Wizard-urile disponibile in cadrul modulului de productie din ERP

SeniorERP - Generare din OP
SeniorERP - Generare BIP din OC

Wizard-ul de repartizare bonuri consum pe ordine de productie.

Prin intermediul sau sunt repartizate consumurile de materii prime inregistrate in ERP pe ordinele de productie deja existente. Acest wizard presupune ca bonurile de consum sunt operate independent de ordinele de productie, inregistrandu-se astfel consumul de materiale urmand ca ulterior, prin intermediul acestui wizard sa se realizeze legatura intre bonul de consum si ordinul de productie conform retetarului asociat ordinului.

Wizard-ul de repartizare bonuri de consum servicii pe ordine de productie.

Serviciile care urmeaza sa fie incluse in pretul final al produselor sunt repartizate in procesul de productie prin intermediul acestui wizard. Este identic ca si operare cu wizardul anterior, diferenta fiind data de tipul de articol: nestocabil (salarii, amortizari, manopera, eg. electrica, gaz, eg. termica etc.).

Wizard-ul de repartizare bonuri de intrare pe ordine de productie.

Este utilizat atunci cand bonurile de intrare au fost create separat de cele de productie, iar ulterior este necesara repartizarea acestora pentru urmarirea trasabilitatii intregului proces.

Wizard-ul de generare ordine de productie din bonuri de intrare.

Acest wizard va fi utilizat daca ordinul de productie se introduce ulterior productiei. Pentru a putea fi folosit, in timpul productiei se creeaza bonurile de intrare pentru marfa obtinuta, iar din acestea sunt generate ulterior ordinele de productie.

Wizard-ul de generare consumuri din ordine de productie.

Faciliteaza generarea rapida a documentelor de consum direct din ordinele de productie. Spre deosebire de fluxul standard prin care bonul de consum se adauga preluand articolele din reteta asociata unui ordin de productie, prin acest wizard generarea bonurilor de consum se realizeaza bulk cu posibilitatea editarii consumurilor daca acestea difera in cadrul wizardului.

Wizard generare bon intrare din ordin de productie.
Acesta are rolul de a stabili costurile efectuate in cadrul procesului de productie pe baza bonurilor de consum inregistrate si ofera un mod usor de editare a informatiilor ce se doresc a fi salvate pe bonul de intrare. Pretul de intrare in gestiune al unui articol obtinut in urma procesului de productie poate fi cel determinat pe baza costurilor generate in cadrul acestui proces sau poate fi unul anterior stabilit. Wizard-ul de generare bon intrare din ordin de productie permite selectarea modului in care va fi determinat pretul de cost al articolelor obtinute din productia proprie.

Repartizare consumuri productie – aceasta functionalitate acopera un flux de productie in care consumul previzionat difera de consumul efectiv si/sau productia previzionata difera de productia efectiva.

Afla cat costa implementarea sistemului SeniorERP!  sau  Solicita o demonstratie a sistemului!