ERP – Enterprise Resource Planning | Afla ce inseamna ERP

Definitia ERP | Ce este si ce face un soft ERP | Tipuri de ERP

Ce inseamna ERP | Ce este si ce face un sistem ERP | Tipuri de ERP

Ce inseamna ERP?

Definitia ERP

ERP este acronimul de la “Enterprise Resource Planning”, pentru care traducerea in limba romana este urmatoarea: Planificarea Resurselor Intreprinderii.

In Romania, in mediul de business, de regula acest termen este utilizat in limbaj sub urmatoarele forme: ”program ERP”, ”sistem ERP”, ”ERP software”, ”aplicatie ERP”, ”soft ERP”, ”solutie ERP”.

ERP este un sistem informatic cu utilizare in toate domeniile de activitate si are ca scop gestionarea resurselor unei organizatii.

Istoria ERP & Evolutia sistemelor ERP

  • Dezvoltarile din zona computerelor au dus la aparitia prin anii 1970-1980 de sisteme pentru gestionarea unei game largi de activitati. Datele si procesele din diferite departamente (marketing & vanzari, stocuri, finante-contabilitate, resurse umane, productie) puteau fi integrate in sistem prin module interdependente. Astfel de sisteme au ajuns sa fie denumite mai tarziu Enterprise Resource Planning (ERP).
  • La ora actuala, sistemele ERP de pe piata de solutii software se adreseaza tuturor industriilor si domeniilor de activitate, permitand integrarea usoara a departamentelor din diferitele zone acoperite de catre acestea.
Apare termenul ERP
+

Apare MRP

mld.
Piata ERP in 2019

Ce este ERP?

ERP este un sistem software pentru managementul integrat al proceselor si operatiunilor din diferite zone de business: achizitii, vanzari, contabilitate, productie, managementul relatiilor cu clientii, management proiecte si alte activitati ce privesc lantul logistic.

La baza sistemului ERP exista o platforma informatica unica ce permite gestionarea, automatizarea si controlul unor astfel de procese din cadrul unei companii.

Aplicatii de tip ERP pot fi implementate in orice organizatie, astfel de softuri putand fi adaptate dupa diferite tipuri de activitati: servicii, productie, distributie, retail sau e-commerce.

ERP vs. Program de Contabilitate

Nu trebuie sa facem confuzie intre sistemele ERP si softurile de contabilitate, chiar daca acestea prezinta unele functionalitati asemanatoare. O aplicatie ERP acopera toate zonele de business, prezentand capabilitati menite sa gestioneze resurse si sa aduca beneficii fiecarui departament, in timp ce un program de contabilitate se limiteaza strict la zona financiar-contabila a afacerii.

Printr-un program de contabilitate se gestioneaza creantele, datoriile, valoarea de inventar a mijloacelor fixe si ceea ce tine de zona de raportarea financiar-contabila.

In plus fata de un soft de contabilitate, un ERP include si functionalitati ce privesc gestiunea stocurilor, managementul lantului logistic, vanzarea prin diferite canale, gestionarea relatiilor cu clientii, managementul proiectelor, productiei si multe altele. Astfel, un ERP reuneste datele intr-un sistem unic si acopera intreaga afacere, oferind vizibilitate si control sporit asupra businessului.

Ce face un ERP si cum functioneaza?

Aplicatia ERP urmareste eficientizarea proceselor de business prin automatizarea unei game largi de operatiuni si formarea de legaturi intre baza de date si utilizatori.
Acest lucru se realizeaza prin planificarea optima a resurselor, prin conectarea proceselor multiple din companii si prin fluidizarea fluxului de date intre acestea, oferind acces facil la informatiile de interes.

Ce inseamna ERP | Ce este si ce face un sistem ERP | Tipuri de ERP

Datele, care reprezinta unitate de masura principala a unui ERP, sunt colectate in mod centralizat intr-o baza comuna care reprezinta depozitul central in care sunt stocate si organizate toate informatiile. Mai apoi, aceste date sunt distribuite la o scara larga, stabilind legaturi stranse intre utilizatori, departamente si alte aplicatii software. Astfel, cu un ERP activitatile de culegere date, validare si prelucrare, cat si operatiuni de transfer sau export de date, se desfasoara intr-un mod optimizat.

Moduri de culegere a datelor:

Datele sunt introduse de catre operatori in mod direct (prin scanarea codurilor de bare) sau prin tastare

Datele sunt importate din alte baze de date sau sisteme.

Datele sunt transferate prin intermediul tehnologiei EDI (Electronic Data Interchange)

Functionalitati ERP

Gestioneaza integrat

componentele de business intr-o baza comuna de date.

Colecteaza, stocheaza, proceseaza

si centralizeaza date utile pentru companie.

Gestioneaza si automatizeaza

procesele de productie.

Automatizeaza generarea

tuturor documentelor de natura financiar-contabila.

Ofera acces securizat

la orice informatie de interes din cadrul companiei.

sectiune-erp-ce-inseamna-erp-ce-este-si-ce-face-un-sistem-erp-tipuri-de-erp-seniorerp-seniorsoftware-8

Gestioneaza activitatile

de vanzare, aprovizionare, mentenanta s.a.m.d.

Automatizeaza si standardizeaza

procesele operationale si elimina activitatile manuale iterative.

Planifica resurse, organizeaza

si monitorizeaza fluxurile de lucru.

Genereaza rapoarte

pentru departamentele si factorii decizionali din cadrul organizatiei.

Permite setarea restrictiilor

sau a alertelor si notificarilor, in functie de criteriile stabilite intern.

Structura ERP

Functionalitatile oferite de un sistem ERP sunt grupate fie pe arii functionale (dedicate fiecarui departament din companie), fie pe module care vizeaza activitati specifice, iar clasificarea difera dupa tipul de ERP ales.

In functie de specificul si nevoile din cadrul companiei, utilizatorii pot alege acele functionalitati care sa raspunda strict asteptarilor organizatiei. Treptat se pot adauga noi functionalitati, tinand cont de dezvoltarea afacerii si de necesitatile care apar pe parcurs in companie.

Indiferent de componentele unui ERP, de modul in care este structurat un sistem ERP, functionalitatile trebuie sa acopere cu succes anumite arii de activitate. Aceastea sunt: Financiar, Contabilitate, Controlling, Vanzari, Stocuri, Aprovizionare, Logistica, Productie, Preturi, Mijloace fixe, Parc Auto, Personal, Rapoarte, Administrare.

Beneficiile si avantajele unui sistem ERP:

Reducerea costurilor si a riscurilor economice.

Cresterea eficientei in intreaga companie.

Imbunatatirea acuratetei datelor.

Trasabilitate a operatiunilor de zi cu zi.

Imbunatatirea colaborarii interdepartamentale.

Imbunatatirea timpilor de procesare si livrare.

Imbunatatirea relatiilor cu clientii si partenerii.

Imbunatatirea deciziilor de business.

Cum aleg un ERP? – Exemple de ERP

Alegerea unui sistem ERP depinde foarte mult de tipul de business si de nevoile din companie.

Inainte de orice implementare ERP, atunci cand vine vorba de selectia unui ERP, o atentie deosebita trebuie acordata trierii aplicatiilor software in functie de segmentele carora li se adreseaza.

Simpla introducere a cuvintelor cheie ”criterii de selectie ERP” sau ”selectie ERP” in motoarele de cautare iti va furniza materialele necesare pentru a afla un raspuns bine informat la intrebarea Cum alegi un ERP?”

SeniorERP

Sistem ERP cu implementare rapida si rezultate imediate.

Cu peste 400 de implementari de succes, sistemul are licentiere flexibila si este optimizat pentru lucrul la distanta. Aplicatia este perfect adaptata legislatiei financiar-contabile din Romania si se adreseaza companiilor care au nevoie de o solutie flexibila, cu o gama larga de functionalitati structurate pe arii functionale perfect integrate.
Afla mai multe!
SeniorXRP

Sistem ERP web-based, flexibil, mobil si integrat

Dezvoltata pe o platforma de ultima generatie, SeniorXRP ofera functionalitati ERP, WMS, CRM, management documente sau portal B2B integrate in acelasi sistem.
Acest tip de ERP se adreseaza organizatiilor din diverse industrii – Servicii, Distributie, Productie, Constructii, Retail & Ecommerce – care desfasoara activitati cu un grad crescut de complexitate, ce implica fluxuri de lucru lungi si diversificate.
Afla mai multe!

Cat costa un ERP?

O intrebare frecventa in randul celor care urmaresc sa implementeze un sistem pentru managementul integrat al resurselor este „Cat costa un ERP?” Raspunsul corect ar trebui sa inceapa cu ”depinde”. Pretul unui ERP, cel putin in cazul unei ERP potrivit sau cand vorbim de cel mai bun ERP pentru afacerea ta, nu se poate stabili fara o analiza de business.
Cum fiecare afacere este diferita, la fel si sistemele ERP difera in primul rand in functie de segmentul din piata caruia i se adreseaza. In al doilea rand, odata stabilit tipul de ERP, acesta trebuie adaptat dupa particularitatile afacerii, iar costurile difera in functie de fluxurile care necesita automatizare, de functionalitatile si personalizarile urmarite de catre utilizator.
Cat costa ERP?
Ce inseamna ERP | Ce este si ce face un sistem ERP | Tipuri de ERP

Pentru noi, cele mai importante beneficii obtinute in urma implementarii SeniorERP sunt eliminarea pierderilor de timp si a erorilor umane. Am redus timpul la cateva ore, fata de cateva zile.”

Liviu Semenescu, Pangram – Monte Banato

ERP pe mobil

Sistemele de tip ERP sunt accesibile din browser, dar si de pe dispozitive mobile. In acest mod, informatiile de business pot fi accesate de oriunde si oricand, atata timp cat ai o conexiune la Internet. Indiferent unde s-ar afla, utilizatorii au acces la date de interes, pot completa taskuri, adauga informatii esentiale despre clienti sau pot vizualiza nivelul de indeplinire al sarcinilor trasate.

Printre cele mai mari plusuri pe care le ofera o aplicatie mobila ERP se numara:

Productivitate crescuta

a angajatilor din teren.

Vizibilitate ridicata

Asupra operatiunilor.

Eficienta sporita

a tuturor activitatilor.

Am implementat SeniorERP pentru automatizarea principalelor procese din firma si gestionarea mai eficienta a fluxurilor financiare, dar si pentru a analiza mai bine profitabilitatea produselor.”

Nicolae Florea – Total Tools

ERP in cloud vs. ERP on premise

Un sistem ERP poate avea implementare atat on premise cat si in cloud. Unii furnizorii de sisteme software au in oferta ERP cu licentiere flexibila care permit trecerea rapida de la o varianta la alta.
Totusi care varianta este mai potrivita, ERP in cloud sau ERP on-premise? Raspunsul la intrebare depinde foarte mult de interesele utilizatorului de ERP, de capabilitatile si necesitatile companiei.

In timp ce in cazul unui sistem ERP in cloud nu se pune problema investitiilor in hardware si licente, un sistem ERP on-premise presupune instalarea aplicatiei pe serverele clientului si drept de proprietate asupra licentelor. Un sistem ERP in cloud ofera licentiere sub forma de abonament, clientul avand libertatea de a adauga cu usurinta noi functionalitati pe masura ce se dezvolta. La ERP on-premise investitia initiala este semnificativ mai mare, implicand atat achizitia licentelor, cat si a infrastructurii hardware unde va fi instalat sistemul.

Ce inseamna ERP | Ce este si ce face un sistem ERP | Tipuri de ERP

Afla mai multe despre solutia SeniorERP!

Detalii