Esti client SeniorERP? Login aici
Implementare ERP, CRM, BI, SFA si SCM pentru distributie, productie, servicii si retail

Studiu de caz: Implementarea solutiei CPM la producatorul si distribuitorul Stalinskaya Vodka

“Ne-am dorit sa avem acces la informatie in timp real si sa putem gestiona atat rapoartele cat si bugetele intr-o singura solutie, iar aplicatia CPM a raspuns acestor nevoi. La fel de importanta a fost si posibilitatea introducerii datelor direct in aplicatia CPM, ceea ce nu am regasit in alte solutii de raportare.”, a declarat domnul Cristian Nastase, CFO Prodal ’94.

 


Cine este Prodal `94?

Prodal `94 este producatorul si distribuitorul Stalinskaya Vodka – cea mai cunoscuta si consumata votca din Romania. Compania a fost fondata in urma cu peste 20 de ani, iar in prezent este una dintre cele mai mari companii producatoare de bauturi alcoolice din Romania si lider de piata pe segmentul de votca si pe segmentul de gin.


Situatia initiala

Inainte de implementarea solutiei CPM de la Senior Software, informatiile cu privire la bugetele Prodal `94 erau centralizate si prelucrate in fisiere Excel. Acest proces era greoi si ducea la intarzieri in luarea deciziilor. Bugetele in cadrul companiei se realizau si se actualizau in mod constant, iar lipsa unui istoric crestea gradul de imprecizie al bugetarii. In plus, scenariile de tip what-if, prin care era masurat impactul anumitor decizii asupra activitatii companiei, durau foarte mult si ingreunau procesul decizional.


“Procesul de bugetare se desfasura in felul urmator: eu adunam toate informatiile, le prelucram si le prezentam managerilor. Fiecare departament al companiei – productie, logistica, vanzari, HR, IT – are cate un director, iar in principiu ei faceau bugetarea cheltuielilor pe baza unui istoric pe care il primeau de la mine pe anul anterior si mai departe eu centralizam datele si realizam bugetul final in Excel. Era periculos deoarece exista riscul sa modifici ceva in Excel, iar la final sa apara o alta cifra la bugetare.” a precizat domnul Cristian Nastase, CFO Prodal `94.


 

Provocarea

Avand in vedere evolutia accelerata a afacerii, a planurilor de crestere a activitatii de export si nu numai, managerii au simtit nevoia implementarii unei solutii performante, care sa faca fata cu succes cerintelor legate de bugetare si raportare.

Criteriile avute in vedere in momentul alegerii solutiei au fost:

  • Colaborarea cu un furnizor de software recomandat de referinte bune din piata si cu o echipa dedicata pentru implementarea unei solutii complexe de bugetare si raportare;
  • Necesitatea de acoperire a cerintelor legate de bugetarea, monitorizarea si ajustarea activitatilor de productie si distributie;
  • Nevoia de acces la informatie in timp real;
  • Posibilitatea de a realiza rapoartele si bugetele cu ajutorul unei singure aplicatii specializate;
  • Posibilitatea introducerii datelor direct in aplicatie.

 


 

Solutia aleasa

“Am ales compania Senior Software datorita implicarii echipelor de vanzare si implementare care au dat dovada de profesionalism si experienta. Consultantii companiei Senior Software au dovedit experienta in domeniul productiei si distributiei ceea ce a dus la o analiza si arhitectura a sistemului bazata pe nevoile noastre in zona de bugetare si raportare.” a declarat domnul Cristian Nastase.


Compania Prodal `94 a ales sa implementeze solutia CPM de la Senior Software, care acopera toate cerintele legate de bugetarea si monitorizarea activitatilor de productie si distributie. Aceasta permite companiei bugetarea cantitativa si valorica a produselor din portofoliu grupate pe branduri, pe grupe de produse, pe distribuitori, judete, zone si regiuni.

In prezent, analistii de business, in colaborare cu directorii de vanzari, directorii de achizitii si directorul de productie pregatesc bugetele de vanzare, achizitii si productie. Directorul financiar analizeaza costurile, monitorizeaza si daca este cazul ajusteaza raportul de Profit & Loss. Directorul general aproba bugetele si realizeaza analize de business. Mai mult decat atat, au fost dezvoltate rapoarte care permit compararea cu bugetele din perioadele precedente sau chiar compararea mai multor versiuni de buget pentru perioada curenta.solutia de bugetare


Beneficiile obtinute

Ne-am dorit sa avem acces la informatie in timp real si sa putem gestiona atat rapoartele cat si bugetele intr-o singura solutie, iar aplicatia CPM a raspuns acestor nevoi. La fel de importanta a fost si posibilitatea introducerii datelor direct in aplicatia CPM, ceea ce nu am regasit in alte solutii de raportare.” a adaugat domnul Cristian Nastase.


In urma implementarii solutiei CPM a fost imbunatatit accesul la informatie, iar deciziile de afaceri se iau mult mai repede. Interfata intuitiva a aplicatiei CPM permite crearea oricarui raport, fara cunostinte de programare. In plus, cu CPM se poate obtine usor o imagine de ansamblu asupra afacerii, iar tabloul de bord poate fi vazut de oriunde.

De asemenea, relatiile cu partenerii, clientii si furnizorii s-au imbunatatit vizibil, iar managerii companiei Prodal `94 isi pot crea cu usurinta bugetele, beneficiind in acelasi timp de functionalitatile avansate de raportare pe care aceasta le pune la dispozitie: drag&drop, drill-down, interogari de tip what-if sau what-for si nu numai.

“In prezent, cu ajutorul solutiei CPM, lucrurile sunt foarte clare. Managerii pot sa obtina foarte repede orice informatie dorita. Timpul economisit si faptul ca tabloul de bord poate fi vazut de oriunde sunt principalele avantaje ale solutiei. Utilizarea unui astfel de soft conteaza foarte mult, pentru ca iti ofera acces foarte usor la informatii si astfel poti obtine o imagine de ansamblu asupra afacerii.” a adaugat domnul Cristian Nastase.

 

 

Vrei sa afli mai multe detalii?