Cat costa ERP? Care sunt costurile unui sistem ERP
Cat costa ERP? De ce unii furnizori insista sa afle atat de multe informatii inainte de a va oferi un pret?
Daca sunteti in cautarea unui ERP si ati ajuns in etapa cererii de oferte, cel mai probabil nu veti primi prea multe raspunsuri concrete – in speta, preturi exacte – inainte de o prezentare sau o discutie cu furnizorul de software. O estimare exacta se poate primi numai in urma unei analize de business.
ERP este un sistem care, prin structura lui, poate acoperi toate activitatile unei societati.
In functie de nevoile companiei, tipul afacerii, numarul de angajati, fluxurile de business si nu numai, veti regasi in sistem acele functionalitati care va sunt necesare, dar si altele care fie nu se regasesc in tipul afacerii dumneavoastra, fie nu va sunt necesare momentan.
In cadrul unei prezentari urmate de o analiza de business, veti observa exact ce functionalitati sunt compatibile cu afacerea proprie, prin urmare alegerea unui model de licentiere se simplifica.
Nu in ultimul rand, o oferta variaza si in functie de modelul de livrare:
- ERP SaaS ( Online ), care presupune costuri de implementare si un abonament lunar
- ERP On Premise, care implica:
- licente la nivel de utilizator
- mentenanta
- echipamente hardware
- implementare, training, suport post-implementare
- customizari si add-on-uri
Un raspuns primit “pe loc” de la un furnizor poate insemna un proces de ofertare superficial, care adeseori atrage costuri ascunse, nu acopera toate necesitatile reale ale companiei si nici nu ia in calcul dezvoltarea unui business.
Capacitatea unui furnizor ERP de a raspunde nevoilor companiei pe termen lung este un aspect foarte important de care trebuie sa tineti cont in momentul in care cereti oferta. In caz contrar, va fi nevoie sa schimbati sistemul, lucru care implica noi investitii, training nou, perioada de acomodare etc.