TVA deductibil – ce inseamna, cum se calculeaza TVA si cum o gestioneaza un sistem ERP

Acasa » TVA deductibil: Ce este, ce impact are asupra companiilor si care este rolul unui sistem ERP in gestionarea TVA?

PUBLICAT PE 15 MAI, 2023

In activitatea unei companii, gestionarea corecta a taxelor este esentiala pentru a asigura succesul afacerii. Una dintre cele mai importante facilitati este TVA-ul deductibil, care poate ajuta la reducerea costurilor si la cresterea profitabilitatii. In randurile ce urmeaza vom afla ce este TVA deductibil, ce tipuri de afaceri pot beneficia de TVA deductibil si cum contribuie implementarea unui sistem ERP in gestionarea eficienta a taxelor si activitatilor businessului.

Ce inseamna TVA deductibil?

TVA este termenul prescurtat pentru Taxa pe Valoare Adaugata si este o taxa de consum ce se aplica aproape tuturor bunurilor si serviciilor cumparate si vandute pentru utilizare. Acest impozit indirect este suportat de consumatorul final al bunului / serviciului respectiv. In functie de activitatea pe care intreprinderile o desfasoara sau de categoria de produse comercializata, TVA-ul in Romania poate fi de 5%, 9% sau 19%.

Ce inseamna TVA deductibil: suma platita de o companie la achizitionarea de bunuri sau servicii, care poate fi dedusa din suma totala a taxei pe valoarea adaugata colectata si datorata de companie catre stat. Daca o companie achizitioneaza bunuri sau servicii de la un furnizor si plateste TVA pentru acestea, TVA-ul platit poate fi dedus din TVA-ul colectat prin vanzarea bunurilor sau serviciilor respective catre clienti. Asadar, TVA-ul deductibil reduce suma totala de TVA pe care compania o datoreaza statului.

deductibilitate tva - calcul tva deductibil

Deductibilitate TVA – cine poate deduce TVA?

O afacere poate sa deduca TVA-ul aferent cheltuielilor efectuate in cadrul activitatii economice, in masura in care acestea se realizeaza cu scopul obtinerii de venituri impozabile. Aceste cheltuieli includ achizitionarea unor bunuri si servicii necesare productiei sau prestarii de servicii, precum si cheltuielile legate de desfasurarea activitatii.

Deductibilitate TVA: pentru a fi dedus, TVA-ul aferent cheltuielilor trebuie sa fie inregistrat in facturi fiscale emise de furnizorii de bunuri sau servicii si sa fie platit in contul autoritatii fiscale competente. Deducerea TVA-ului poate fi limitata in cazul achizitionarii de bunuri si servicii care nu sunt utilizate in exclusivitate pentru a obtine venituri impozabile, precum si in cazul cheltuielilor care nu sunt justificate.

Exista anumite categorii de cheltuieli pentru care deductibilitatea TVA-ului este limitata sau chiar interzisa. Acestea includ cheltuielile pentru achizitionarea de autoturisme, combustibili si lubrifianti pentru autovehicule, precum si cheltuielile pentru cazare, masa si alte servicii de acest gen.

In plus, TVA-ul deductibil poate fi utilizat pentru compensarea TVA-ului colectat de o afacere, astfel incat aceasta sa nu fie nevoita sa plateasca diferenta intre TVA colectat si cel dedus din cheltuieli. De exemplu, daca o afacere colecteaza TVA in valoare de 10.000 de lei si deduce TVA in valoare de 8.000 de lei din cheltuielile sale, aceasta va trebui sa plateasca autoritatii fiscale diferenta de 2.000 de lei. Cu toate acestea, daca aceeasi afacere mai are TVA deductibil neutilizat in valoare de 3.000 de lei, se poate utiliza aceasta suma pentru a compensa diferenta si astfel sa nu mai fie nevoita sa plateasca nicio suma suplimentara.

TVA colectata si TVA deductibila

Ce inseamna TVA colectata: reprezinta suma totala a taxei pe valoarea adaugata pe care o companie o colecteaza de la clienti, prin intermediul facturilor emise pentru bunurile si serviciile vandute.

Ce inseamna TVA deductibila: spre deosebire de TVA-ul colectat, TVA-ul deductibil reprezinta taxa pe valoare adaugata platita de o companie pentru achizitionarea de bunuri si servicii care sa ajute la buna desfasurare a afacerii. Aceasta suma poate fi dedusa din TVA-ul colectat si platit statului, astfel incat diferenta sa fie achitata catre bugetul de stat.

Cum se calculeaza TVA deductibil

Pentru a calcula TVA-ul deductibil, se foloseste urmatoarea formula:

TVA deductibil = valoarea TVA-ului platit pentru achizitii eligibile – TVA neeligibil

Valoarea TVA-ului platit pentru achizitiile eligibile se refera la totalul taxei pe valoarea adaugata platita pentru achizitiile facute de catre companie, care sunt eligibile pentru deducere, ceea ce poate include achizitii de bunuri sau servicii folosite in activitatea intreprinderii.

Calcul TVA deductibil cum se calculeaza tva deductibil

TVA neeligibil este valoarea TVA-ului platit pentru achizitiile care nu sunt eligibile pentru deducere, mai exact achizitii facute in scop personal sau achizitii facute in afara jurisdictiei fiscale in care este inregistrata compania.

Calcul TVA deductibil – gestionarea TVA cu un soft ERP

Cum poate ajuta un sistem ERP la reducerea costurilor, la calcularea TVA-ului si la gestionarea eficienta a taxelor si activitatilor afacerii?

TVA-ul deductibil este o facilitate importanta pentru a reduce costurile, iar utilizarea unui sistem ERP reprezinta o solutie eficienta pentru a maximiza beneficiile acestuia. Printre beneficiile utilizarii unui sistem software ERP se numara:

Identificarea automata a cheltuielilor eligibile pentru deducerea TVA-ului, evitand astfel erorile si reducand timpul necesar pentru a verifica aceste informatii
Imbunatatirea acuratetei rapoartelor, astfel incat afacerea sa poata prezenta date fiscale precise si sa poata reduce riscul de a fi supusa unor verificari fiscale suplimentare sau sa suporte penalitati
Reducerea timpului si a costurilor alocate pentru pregatirea documentelor fiscale
Cresterea eficientei in activitatile financiare ajuta personalul dedicat sa se concentreze pe alte activitati critice pentru succesul businessului

Un soft ERP analizeaza automat fiecare factura si identifica daca aceasta este eligibila pentru deducerea TVA-ului. Tot acest proces se realizeaza prin compararea datelor oferite de furnizor cu cele din registrul TVA-ului.

In cazul in care factura indeplineste criteriile necesare pentru a fi eligibila pentru deducerea TVA-ului, sistemul va inregistra automat informatia in registrul TVA-ului si va reduce valoarea TVA-ului platit la furnizor. In plus, sistemul va putea sa trimita automat o notificare daca se detecteaza o factura cu probleme, cum ar fi un TVA prea mare sau un TVA inexistent.

Afla mai multe despre functionalitatile ERP!