Contabilitate in SeniorERP

Contabilitate in SeniorERP

Descopera functionalitatile ERP pentru Contabilitate

SeniorERP le ofera tuturor companiilor, indiferent de marime sau complexitate, functionalitati avansate de automatizare a operatiunilor contabile, generare a situatiilor financiar-contabile, precum si a declaratiilor cerute de legislatia in vigoare.

Fiind perfect integrata cu celelalte arii ale sistemului ERP, componenta de Contabilitate reuneste toate inregistrarile generate de companie, oferind control si vizibilitate managerilor, respectiv productivitate crescuta contabililor.

Avantaje:

Siguranta datelor: accesul la sistem se face pe baza rolurilor detinute de utilizatori.

Actualizari la timp: orice schimbare legislativa este integrata in timp util in sistem.

Interfata intuitiva: orice utilizator devine productiv la scurt timp dupa implementare.

ERP Contabilitate: Plan contabil

In SeniorERP planul de conturi respecta intocmai legislatia in vigoare si este prezentat intr-o forma extrem de intuitiva. Datorita unei abordari eficiente a structurii inregistrarilor contabile generate, nu este necesara crearea unui numar mare de conturi analitice.

Astfel, planul de conturi este pastrat intr-o structura accesibila, fara a afecta posibilitatile de detaliere a situatiilor contabile pe sumele componente si pe sursele de provenienta.

Contabilitate in SeniorERP
ERP Contabilitate: Formule contabile

In SeniorERP se pot defini cu usurinta formule contabile, care ulterior sunt asociate documentelor sau operatiunilor realizate in sistemul ERP.

Cu ajutorul acestora, notele contabile vor fi generate automat, corect si cu minim de interventie din partea utilizatorului. In plus, modificarile in note contabile se pot realiza ori de cate ori este necesar, in baza drepturilor de acces stabilite de catre administratorul de sistem.

Contabilitate in SeniorERP
ERP Contabilitate: Note contabile diverse

In urma implementarii sistemului ERP, un procent considerabil din totalul inregistrarilor contabile este generat automat, conform configurarilor dorite.

In cazuri exceptionale, este necesara operarea de note contabile corectoare sau, in cazul in care nu au fost achizitionate toate componentele aplicatiei, introducerea manuala a notelor specifice.


Chiar si introducerea acestor note contabile diverse se poate efectua conform unor machete usor de predefinit, astfel incat sa nu fie necesara decat completarea sumelor.

Contabilitate in SeniorERP
Contabilitate in SeniorERP

ERP Contabilitate: Note contabile

Desi notele contabile se genereaza automat in momentul operarii unui document in ERP, daca ulterior generarii s-au modificat parametrii specifici, apare necesitatea regenerarii colective a notelor contabile aferente operatiunilor afectate.

De asemenea, tot de aici se pot valida sau invalida global documente, cu posibilitatea de selectie a tipurilor de operatiuni si a perioadei dorite.

ERP Contabilitate: Inchideri de Venituri si Cheltuieli Neexigibile

Spre exemplu, in cazul vanzarii de abonamente in avans, in fiecare luna, o parte din aceste venituri si TVA-ul neexigibil aferent devin efective, respectiv exigibile. Cu ajutorul acestei functionalitati ERP exista posibilitatea de a decide care venituri sau cheltuieli devin efective in luna selectata si de a regulariza TVA-ul corespunzator, astfel de proceduri putand fi realizate automat sau manual.

Este foarte important faptul ca in cazul aparitiei unei modificari legislative, daca se regenereaza notele contabile anterioare modificarii, acestea vor respecta setarile valabile la data respectiva, modificarile aduse devenind active doar in momentul dorit.

Contabilitate in SeniorERP

Contabilitate in SeniorERP

Vezi cum te poate ajuta solutia sa optimizezi fluxurile de lucru din compania ta!

Descarca factsheet!
ERP Contabilitate: Cauze pe documente
Contabilitate in SeniorERP

Exista situatii in care un document primar (ex: bon de consum, inventar) poate genera note contabile diferite in functie de contextul in care a fost emis (ex: bon de consum de protocol, depreciere, compunere etc.).

Motorul de generare a inregistrarilor contabile existent in SeniorERP asigura un mod foarte simplu de asociere a unei note contabile cu un document, in functie de cauzele (care pot fi definite dupa caz) selectabile care au condus la emiterea respectivului document. Neselectarea unei cauze specifice conduce la generarea notei contabile implicite asociate documentului.

ERP Contabilitate: Operatiuni conturi
Contabilitate in SeniorERP

Aceste operatiuni acopera in principal activitatile specifice inchiderii contabile a unei luni operationale. Spre exemplu: inchidere TVA, inchidere Venituri si Cheltuieli etc. Este recomandat ca aceste actiuni sa se efectueze dupa ce in prealabil s-au rulat verificarile automate de sfarsit de luna.

Daca, de exemplu, s-a rulat o inchidere de venituri si cheltuieli si s-a constatat neoperarea unei inregistrari, operatiunea poate fi reluata dupa introducerea respectivului document. De asemenea, dupa ce aceste operatiuni au fost efectuate si verificate, este recomandata inchiderea exercitiului (lunii), pentru a avea garantia ca nu se mai poate interveni asupra datelor.

ERP Contabilitate: Exercitii Financiare
Contabilitate in SeniorERP

Procesul de inchidere contabila a unei luni operationale implica verificari extensive de catre departamentul contabil. In cursul implementarilor am identificat diferite tipuri de astfel de verificari si le-am automatizat. Verificarile in cauza, impreuna cu posibilitatea de a crea, valida, inchide sau redeschide o luna operationala, fac obiectul acestei functionalitati.

Sistemul ERP face posibila operarea exercitiilor financiare atat in luna anterioara, cat si pentru mai multe luni simultan, singura conditie fiind ca acestea sa nu fie inchise.

ERP Contabilitate: TVA

In SeniorERP se poate realiza configurarea facila a tuturor cotelor de TVA aferente bunurilor si serviciilor comercializate de un operator economic.

Sistemul sustine inclusiv scenariul TVA la incasare si permite inchiderea in timp util a conturilor de TVA, fie ca vorbim de inchiderile lunare sau de cele trimestriale.

Contabilitate in SeniorERP
Contabilitate in SeniorERP

ERP Contabilitate: Documente asociate

SeniorERP ofera posibilitatea vizualizarii repartizarilor precedente si ulterioare pentru majoritatea documentelor finalizate din sistem: comenzi, avize, facturi etc.

Acestea pot fi vizualizate si accesate din forma Elemente asociate, disponibila la apasarea butonului cu aceeasi denumire de pe documentul in cauza.

Declaratii in ERP

Direct din SeniorERP, pot fi generate Declaratiile 300, 390, 394 si Intrastat, sistemul ERP oferind utilizatorilor functii de: calcul automat, editare, validare, export XML, export PDF.

Declaratia 390

Declaratia 390 se realizeaza trimestrial si se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrului, numai pentru perioadele in care au avut loc efectiv astfel de operatiuni.
Prin intermediul acesteia, se declara:

  • livrarile intracomunitare derulate in cadrul unei relatii contractuale bilaterale, operatiune simbolizata cu litera L;
  • livrarile intracomunitare derulate in cadrul unei relatii contractuale triunghiulare, operatiune simbolizata cu litera T;
  • achizitii intracomunitare, operatiuni simbolizate cu litera A.

Achizitiile pot fi:

  • derulate in cadrul unei relatii contractuale bilaterale;
  • derulate in cadrul unei relatii contractuale triunghiulare.
Declaratia 394

Se refera la livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national. Orice persoana impozabila stabilita pe teritoriul Romaniei si care este inregistrata in scopuri de TVA este obligata sa declare semestrial toate livrarile, respectiv prestarile de bunuri si servicii pe care le efectueaza. Totodata, trebuie sa declara si achizitiile de bunuri si servicii realizate pe teritoriul Romaniei catre sau de la alte persoane aflate pe teritoriul Romaniei, de asemenea impozabile si inregistrate in scopuri de TVA.
Declaratia 394 cuprinde in mod obligatoriu:

  • toate operatiunile impozabile care au fost realizate pe teritoriul Romaniei cu alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA de pe teritoriul tarii pentru care au fost emise facturi (inclusiv facturile de avans).
  • toate operatiunile avand TVA nedeductibil desfasurate pe teritoriul Romaniei.
  • toate operatiunile inscrise in facturile care au fost emise in vederea vanzarilor cu amanuntul.
Declaratia 300

Aceasta permite calcularea decontului de TVA lunar, trimestrial, semestrial sau anual. La calcularea declaratiei sunt luate in considerare toate documentele care au nota contabila generata, iar datele societatii si codul CAEN principal (daca este setat) sunt incarcate automat. Randurile 3.1, 17.1 si 27.1 pot fi calculate cu ajutorul wizard-ului de preluare sume din declaratii conexe (din declaratiile 394 si 390).

Declaratia Intrastat

Este o declaratie statistica privind comertul de bunuri intre tarile din UE, care se depune lunar la INS, pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei de referinta. Obligatia de a depune declaratia Intrastat revine operatorilor economici ale caror introduceri si/sau expedieri de bunuri din/catre statele membre UE depasesc pragurile valorice stabilite pentru anul de referinta.

Afla beneficiile solutiei SeniorERP! Discuta cu un consultant!

Detalii

Companii care si-au automatizat activitatea cu SeniorERP: