Ce inseamna Business Intelligence (Software BI)
si de ce este important in mediul de afaceri?

Acasa » Ce inseamna Business Intelligence si de ce este important in mediul de afaceri?

PUBLICAT PE 17 AUGUST, 2023

Intr-o lume in continua evolutie si cu un ritm rapid al schimbarilor in toate domeniile, companiile din Romania se confrunta cu provocari noi in ceea ce priveste gestionarea datelor si luarea deciziilor strategice. Pentru a se adapta si a prospera in acest mediu, Business Intelligence (BI), cunoscut si sub denumirea de BI software, devine un element esential. Despre ce este Business Intelligence reporting, modul in care functioneaza sistemele BI si cum pot aduce beneficii intreprinderilor vom discuta in randurile ce urmeaza.

Ce este Business Intelligence?

BI este termenul prescurtat pentru Business Intelligence reporting si reprezinta un set de tehnologii menite sa colecteze, sa transforme si sa analizeze datele pentru a imbunatati deciziile de business ale companiilor. Scopul sistemelor BI este de a furniza informatii corecte, precise si de actualitate, care faciliteaza intelegerea si interpretarea datelor, identificarea tendintelor si realizarea analizelor in cadrul intreprinderilor.

Business Intelligence Reporting Software

Sistemele de Business Intelligence se bazeaza pe o combinatie de instrumente de analiza, gestionare a datelor si raportare si utilizeaza diferite metodologii pentru gestionarea si analiza datelor. De regula, datele de BI sunt stocate intr-un depozit de date construit pentru intreaga companie sau intr-o versiune mai restransa care se concentreaza pe anumite zone specifice de afaceri, adesea legate de un depozit de date (data warehouse).

De ce sunt esentiale sistemele software BI in domeniul afacerilor?

BI systems ajuta managerii, directorii si alte persoane cu influenta din cadrul companiilor sa ia decizii mai informate, bazate atat pe date istorice, cat si pe date actuale, pentru a le plasa intr-un context specific afacerii lor.

Solutiile BI ofera intreprinderilor oportunitatea de a evalua propria lor performanta, de a compara valori si de a utiliza indicatori de referinta din industrie pentru a imbunatati eficienta operationala si pentru a desfasura activitatile de afaceri intr-un mod mai eficient.

Business Intelligence – BI Systems

Sistemele BI permit utilizatorilor sa acceseze date importante despre vanzari, stocuri si alte aspecte ale operatiunilor comerciale. Prin intermediul acestor informatii cumulate in BI Systems – sistemele Business Intelligence, companiile pot analiza performantele de vanzari, pot gestiona eficient situatia stocurilor si pot lua decizii strategice pentru a optimiza operatiunile si a obtine rezultate mai bune in piata.

Mai mult, utilizarea sistemelor de Business Intelligence faciliteaza identificarea tendintelor de piata si contribuie la cresterea vanzarilor si a profitului companiei. Previziunile, simularile si analiza indicatorilor cheie de performanta (KPI), impreuna cu o vizualizare rapida a datelor prin tehnologia BI, devin esentiale pentru a lua decizii corecte intr-un timp scurt.

Astfel, sistemele BI – Business Intelligence permit anticiparea si adaptarea la schimbari, sprijina intreprinderile sa ramana competitive si sa obtina avantaje intr-un mediu de afaceri dinamic.

Business Intelligence Reporting & Analytics tools

Importanta instrumentelor de Business Intelligence

Business Intelligence tools

Companiile utilizeaza instrumentele de Business Intelligence pentru a imbunatati intregul parcurs al afacerii. Prin adunarea datelor intr-un singur loc, intreprinderile pot extrage cu usurinta informatiile de care au nevoie si pot lua decizii rationale. Mai precis, instrumentele BI- Business Intelligence Reporting Software ajuta companiile sa:

Colecteze si sa stocheze date: deoarece datele sunt adesea dispersate in diferite locatii, consolidarea lor permite echipelor sa analizeze datele in cautarea unor modele relevante care vor servi ca baza pentru vizualizari coerente.

Maximizeze eficienta fluxurilor de lucru: instrumentele de BI ajuta companiile sa obtina perspective valoroase si profunde asupra datelor, ceea ce contribuie la luarea unor decizii mai bine fundamentate referitoare la strategii si procese.

Indeplineasca obiectivele de afaceri: prin masurarea clara a performantei si compararea proceselor, organizatiile pot monitoriza constant progresul catre obiectivele de afaceri si pot actiona pe baza informatiilor obtinute din rapoarte.

Cum functioneaza Business Intelligence Reporting?

Sistemul software de analiza si reporting Business Intelligence parcurge patru etape cheie pentru a transforma datele brute in informatii usor de inteles pentru toti angajatii intreprinderii. In lipsa unui soft BI, companiile sunt nevoite sa efectueze analiza datelor manual, ceea ce insemna un consum mare de timp si resurse. Cu ajutorul instrumentelor de reporting BI, procesele de analiza sunt automatizate, efortul este redus semnificativ, iar companiile au posibilitatea de a obtine, in timp util, toate informatiile necesare activitatii lor.

ce inseamna Business Intelligence

Etapa 1: Colectarea si transformarea datelor din surse multiple

De obicei, instrumentele BI utilizeaza metoda de extragere, transformare si incarcare (ETL-Extract, Transform, Load) pentru a aduna date structurate si nestructurate din surse multiple. Aceste date sunt apoi transformate si remodelate inainte de a fi stocate intr-o locatie centrala, astfel incat aplicatiile sa le poata analiza si interoga usor ca un set comprehensiv de date.

Etapa 2: Descoperirea tendintelor si a inconsistentelor

Minarea datelor, cunoscuta si sub denumirea de descoperirea datelor, utilizeaza automatizarea pentru a analiza rapid datele si a identifica modele si valori neobisnuite care ofera o perspectiva clara asupra starii actuale a afacerii. Instrumentele de BI includ diverse tehnici de modelare si analiza a datelor, precum analiza exploratorie, analiza descriptiva, analiza statistica si analiza predictiva. Aceste functionalitati permit analizarea detaliata a datelor, prezicerea tendintelor si oferirea de recomandari potrivite, ceea ce faciliteaza o intelegere mai profunda a informatiilor si sprijina luarea deciziilor informate in cadrul organizatiei.

Etapa 3: Utilizarea vizualizarii datelor pentru prezentarea rezultatelor

Raportarea din Business Intelligence utilizeaza vizualizari ale datelor pentru a ajuta la o mai buna intelegere si partajare a rezultatelor obtinute. Metodele de raportare includ tablouri interactive de date, grafice si harti care ajuta utilizatorii sa vada ce se intampla in cadrul afacerii.

Etapa 4: Actiunea pe baza insighturilor in timp real

Posibilitatea de a vizualiza datele prezente, dar si pe cele istorice, in contextul activitatilor de lucru, permite companiilor sa treaca rapid si usor de la insighturi la actiune. Sistemele BI permit ajustari in timp real si modificari strategice pe termen lung care elimina ineficientele, se adapteaza la schimbarile pietei, corecteaza problemele de aprovizionare si ajuta in procesul de rezolvare a problemelor cu care se confrunta clientii.

instrumente BI Business Intelligence Reporting tools

Business Intelligence – reporting and analytics tools

BI Systems

Sistemele moderne de Business Intelligence (BI systems) ofera o gama variata de instrumente de tip data analytics si reporting, care le permit companiilor sa exploreze si sa analizeze cu usurinta volumele mari de date:

 • Dashboarduri: un dashboard de BI este o interfata grafica interactiva care ofera o imagine de ansamblu asupra performantei si a indicatorilor cheie de performanta (KPI) ai unei companii sau ai unui anumit departament. Prin intermediul unui dashboard, utilizatorii pot vizualiza informatii in timp real, pot sa identifice tendinte, sa analizeze datele si sa ia decizii informate.
 • Analize geografice: datorita sistemelor de tip Business Intelligence, se pot elabora strategii eficiente pentru a optimiza performanta, folosind o harta interactiva pentru afisarea informatiilor relevante. Analiza geografica furnizeaza rapid raspunsuri la intrebari precum ,,Care sunt locatiile clientilor de top?” sau ,,Ce zone inregistreaza cele mai mari rate de vanzari, in functie de tipul si cantitatea de produse?”
 • Analize predictive si what-if: prin utilizarea unor categorii specifice de indicatori, companiile au posibilitatea de a estima valorile viitoare, avand in vedere factori precum sezonalitatea sau evolutia afacerii. Prin intermediul functiei ,,what-if” pot testa diferite scenarii si vizualiza impactul acestora asupra afacerii. Aceasta abordare le permite companiilor sa ia decizii informate si sa pregateasca strategii eficiente in fata potentialelor schimbari.
 • Grafice interactive: solutiile software BI ofera o varietate de grafice interactive cu diferite moduri de prezentare a datelor. Aceste grafice faciliteaza comparatia datelor, evidentierea valorilor minime/maxime si reprezentarea relatiei dintre parti si intreg. Totodata, acestea permit monitorizarea gradului de atingere a obiectivelor propuse.

Functionalitati Business Intelligence Software

 • Mobilitate: cu ajutorul sistemelor BI Analytics & Reporting utilizatorii pot accesa si vizualiza datele dintr-un browser, de pe o gama variata de dispozitive, precum computere, laptopuri, tablete sau telefoane mobile.
 • Self-Service: ofera utilizatorilor posibilitatea de a crea propriile rapoarte si vizualizari fara sa mai aiba nevoie de implicarea unui specialist in BI. Interfata solutiilor Busines Intelligence moderne este intuitiva si usor de utilizat si ofera optiuni interactive pentru selectarea datelor si construirea rapoartelor.
 • Analiza colaborativa: BI reporting and analytics tools le permit utilizatorilor sa adauge note si comentarii la rapoarte, sa participe la discutii prin intermediul chatului si sa partajeze rapoartele prin e-mail, sub forma de fisiere PDF.
 • Drill-Down: cu ajutorul acestei functionalitati, utilizatorii pot analiza datele pana la cel mai mic detaliu, obtinand astfel informatii clare si mult mai specifice. In acest mod, utilizatorii au o perspectiva mult mai profunda asupra datelor si pot identifica foarte usor tendinte sau anomalii.
 • Interfata Drag & Drop: permite configurarea rapida a rapoartelor si vizualizarilor fara a necesita cunostinte de programare. Utilizatorii pot trage si plasa cu usurinta campurile de date sau elementele vizuale intr-o interfata grafica, pentru a crea rapid rapoartele dorite.

Ce beneficii obtin companiile cu Business Intelligence?

 • Vizibilitate in timp real: accesul la date in timp real permite companiilor sa obtina o intelegere actualizata a afacerii lor si sa reactioneze rapid la schimbari sau oportunitati.
 • Rapoarte personalizate si detaliate: sistemele BI – Business Intelligence Reporting & Analytics tools permit generarea rapida a rapoartelor personalizate, furnizand informatii detaliate si relevante pentru luarea deciziilor.
 • Optimizarea proceselor: prin analiza datelor si identificarea punctelor slabe, companiile pot optimiza procesele interne, ceea ce are ca rezultat eficienta imbunatatita si costuri minimizate.
 • Imbunatatirea colaborarii si comunicarii intre departamente: sistemele BI faciliteaza colaborarea si schimbul de informatii intre departamente, astfel comunicarea interna este semnificativ imbunatatita, iar deciziile se iau in functie de informatiile obtinute.
 • Imbunatatirea relatiilor cu clientii si angajatii: accesul la date relevante despre clienti si angajati permite companiilor sa ofere servicii personalizate, sa identifice oportunitati de crestere si sa imbunatateasca experienta clientilor si angajatilor.
 • Gestionarea eficienta a bugetelor si monitorizarea P&L: sistemele BI ofera instrumente pentru gestionarea eficienta a bugetelor, monitorizarea cheltuielilor si veniturilor si evaluarea performantei financiare a companiei.
 • Previziuni si analize avansate: sistemele Business Intelligence Software permit realizarea de previziuni si analize avansate, ajuta companiile sa identifice tendintele, sa anticipeze situatiile critice si sa ia decizii strategice in baza acestor informatii.
 • Adaptabilitate la schimbarile din piata: prin monitorizarea constanta a datelor si a trendurilor din piata, softurile BI permit companiilor sa se adapteze rapid la schimbari si sa ia decizii informate pentru a-si mentine avantajul competitiv.
 • Mobilitate si accesibilitate: utilizatorii sistemelor Business Intelligence Reporting & Analytics tools au posibilitatea de a accesa datele si rapoartele de pe diferite dispozitive mobile in orice moment si de oriunde.
 • Eficienta in procesul decizional: prin furnizarea informatiilor adecvate si structurate, softurile BI faciliteaza procesul decizional, ceea ce inseamna ca intreprinderile pot lua decizii mai rapide si mai bine fundamentate.
SeniorVisualBI - Business Intelligence software Romania

Big Data si Business Intelligence Reporting

Big Data se refera la un set de tehnologii si instrumente care au capacitatea sa capteze, sa stocheze si sa proceseze volume imense de date, generate de catre companii. Acestea pot proveni din diverse surse, precum tranzactiile efectuate, interactiunile cu clientii sau chiar din activitatile de marketing. Analizate si interpretate corect, ele pot fi extrem de utile, putand sa ofere oportunitati de crestere si dezvoltare a afacerilor. Insa, de multe ori, organizatiile intampina dificultati atat in stocarea acestor cantitati mari de informatii, cat si in analiza lor, acest proces fiind adesea nu doar costisitor, dar si cu risc mare de aparitie a erorilor.

Business Intelligence Reporting system

Business Intelligence reporting system reprezinta un set de abordari de management al afacerii, care permit companiilor sa ia decizii de business corecte si in timp util, pe baza datelor care au fost procesate de diverse instrumente pentru a le transforma in informatii. Cu ajutorul Business Intelligence Reporting & Analytics tools, datele, indiferent de volumul lor, pot fi analizate cu usurinta, iar companiile isi pot imbunatati astfel procesul decizional si pot dezvolta strategii pentru cresterea performantelor in afaceri. Mai mult decat atat, pot fi identificate trenduri si se pot realiza previziuni, potentialul Big Data fiind astfel exploatat la maximum.

SeniorVisualBI – exemplu de solutie software de Business Intelligence in Romania

SeniorVisualBI este un instrument ce ofera analize de business la doar un click distanta si permite utilizatorilor sa ia decizii informate si in timp util. Mai mult decat atat, este un sistem performant de Business Intelligence cu rezultate dovedite in sute de companii, fiind considerat unul dintre cele mai eficiente instrumente de raportare si analiza vizuala a datelor de pe piata de solutii BI din Romania. Dezvoltat pe platforma liderului mondial in solutii de vizualizare a datelor si raportare – Tableau Software, sistemul este perfect adaptat pentru a corespunde nevoilor specifice mediului de afaceri din Romania.

SeniorVisualBI extrage, colecteaza si prelucreaza date din mai multe surse pentru a realiza managementul integrat al acestora. Informatiile sunt prezentate in formate usor de urmarit si interpretat, iar interfata intuitiva si functiile inteligente ale acestui sistem BI permit utilizarea facila a solutiei de catre oricine, in limita drepturilor prestabilite. Accesul la informatiile consolidate din sistem se poate realiza oricand si de oriunde, de pe desktop, web sau de pe dispozitive mobile. Multiplele functionalitati de care dispune solutia BI si perspectivele istorice, actuale si predictibile pe care le pune la dispozitie un astfel de soft, permit oricarei companii sa aiba vizibilitate si control crescut asupra operatiunilor de afaceri si sa eficientizeze deciziile.

Afla mai multe despre sistemul SeniorVisualBI!