Blog

Acasa5 beneficii obtinute cu sistemul ERP distributie

5 beneficii obtinute cu sistemul ERP distributie

Distributia este un domeniu foarte dinamic si competitiv, iar cresterile neprevazute de costuri, atat la marfuri, cat si la utilitati, reprezinta o provocare foarte mare pentru companiile care presteaza astfel de servicii. Pentru a-si mentine un nivel crescut al profitabilitatii, companiile de distributie sunt nevoite sa caute solutii pentru combaterea efectelor volatilitatii ridicate a costurilor, asigurandu-se in acelasi timp ca le ofera clientilor servicii de calitate, la preturi competitive.

Una dintre solutiile la care au apelat companiile de distributie din Romania, este utilizarea unui sistem integrat pentru managementul resurselor, de tip ERP. Implementarea unei aplicatii ERP in industria de distributie permite gestionarea simplificata a tuturor proceselor si aspectelor operationale, oferind astfel vizibilitate si control asupra costurilor.

In cele ce urmeaza vom discuta despre ce este un soft ERP distributie si cum contribuie acesta la eficientizarea si automatizarea proceselor specifice industriei de distributie.

Ce este un soft ERP pentru distributie?

ERP distributie este un sistem de administrare si planificare a resurselor intreprinderii (Enterprise Resource Planning), utilizat pentru a gestiona, colecta si stoca date specifice companiilor care realizeaza activitati de distributie. Un sistem ERP modern pentru zona de distributie este construit pentru a se integra in mod flexibil in orice proces de business, fiind o platforma completa de management al afacerii.

Afla ce este ERP distributie si cum contribuie o solutie pentru managementul resurselor la cresterea profitabilitatii

De ce este util un sistem ERP in activitatea de distributie?

Cu ajutorul unui soft ERP distributie, toate procesele specifice distributiei (aprovizionare, depozitare, vanzare, comunicare cu furnizorii si clientii, analiza, planificare a cererii, importuri, transporturi) sunt automatizate si eficientizate. Informatiile sunt disponibile intr-un sistem centralizat si unic, care le ofera managerilor vizibilitate asupra intregului mers al afacerii.

ERP distributie include o gama larga de functionalitati pentru a acoperi toate zonele de business, printre care se numara:

Aprovizionare

Un ERP dedicat industriei de distributie iti permite sa controlezi eficient intregul proces de aprovizionare, oferind un control sporit asupra: necesarului de stoc, comenzilor din partea furnizorilor, facturilor de la furnizori si inclusiv platii acestora. Solutia pentru managementul resurselor te ajuta sa urmaresti performanta furnizorilor, datele din surse interne si externe putand fi folosite pentru planificarea si administrarea lantului de aprovizionare.

Vanzare

Cu ERP distributie gestionezi centralizat activitatile de vanzare, precum introducerea comenzilor, onorarea comenzilor de vanzare, crearea livrarilor, urmarirea preturilor, aplicarea politicilor comerciale si verificarea stocurilor disponibile. Totodata, in procesul de vanzare sunt eficientizate activitati precum:

  • Presales – Prin intermediul sistemului ERP distributie identifici potentialii clienti, interesul pentru achizitie este inregistrat ca oportunitate, iar angajatilor din teren le este mult mai usor sa transforme oportunitatile in comenzi ferme de vanzare.
  • Managementul comenzilor de client, emiterea facturilor si incasarea soldurilor – Solutia ERP iti ofera acces la intregul istoric de achizitii al unui client, precum si la interactiunile cu acesta si, astfel, creezi oferte personalizate. Totodata, stocul este rezervat in momentul adaugarii produselor pe comanda, comenzile sunt urmarite cu usurinta, facturile se genereaza corect, iar clientii sunt notificati automat cu privire la scadenta facturilor.
  • Vanzarea pe teren – Agentii de vanzari de pe teren au acces la toate informatiile necesare finalizarii cu succes a unei vanzari, precum stocuri, solduri, preturi, promotii si discounturi, service, istoric clienti etc.
  • Respectarea politicilor comerciale – Cu ajutorul softului ERP distributie, ai posibilitatea sa personalizezi politica de preturi, discounturi si termene de plata, in functie de clienti, produse sau agenti si sa te asiguri ca acestea sunt respectate.
erp distributie ce este si cum iti poate sustine afacerea de distributie

Managementul stocurilor

Cu ERP distributie, urmaresti eficient miscarile de stoc si tii evidenta cantitatilor, a costurilor si a locatiei articolelor. Prin urmare, asiguri necesarul de stoc potrivit cererii si monitorizezi cantitatile, astfel incat sa nu se ajunga la epuizare de stoc.

Relatii clienti

Stochezi toate informatiile despre clienti si potentiali clienti, inclusiv istoricul comunicarilor si al achizitiilor, gestionand eficient oportunitatile de vanzare.

Raportare si Analiza

Ai acces la date in timp real si poti lua decizii de business mai eficiente, sustinand astfel cresterea profitabilitatii si extinderea businessului.

5 beneficii obtinute prin utilizarea solutiei ERP in activitatea de distributie

1. Solutia ERP distributie scade costurile

Costurile au un impact semnificativ asupra rentabilitatii oricarui business. Un sistem ERP avansat sustine companiile de distributie in reducerea costurilor operationale prin inlocuirea proceselor manuale si consumatoare de timp, cu procese automatizate si simplificate.

ERP pentru distributie are capacitatea de a urmari si gestiona cu acuratete stocurile, eliminand astfel excesul de marfa si reducand costurile de depozitare. In plus, ERP distributie reduce cheltuielile cu forta de munca prin cresterea productivitatii angajatilor.

2. Un sistem ERP adaptat industriei de distributie creste satisfactia clientilor

ERP distributie, un sistem intuitiv si complet integrat, dispune de functionalitati moderne ce permit gestionarea eficienta a tuturor informatiilor rezultate din procesele de vanzare, ducand astfel la imbunatatirea relatiei cu clientii si la fidelizarea lor. Automatizarea proceselor de lucru sustine preintampinarea problemelor care ar putea afecta imaginea companiei, previne intarzierile si mentine un nivel optim al costurilor.

sistem ERP pentru optimizarea activitatilor de distributie

3. Implementarea softului de distributie ERP contribuie la dezvoltarea afacerii

Integrarea softului ERP pentru distributie ajuta la controlul costurilor, oferind informatii financiare bazate pe date reale si in timp util, identifica segmentele cele mai profitabile si indreapta resursele catre zonele cu potential maxim de dezvoltare.

4. Softul ERP ajuta distribuitorii sa tina ritmul cu dinamica pietei

ERP pentru distributie faciliteaza analiza datelor in timp real, sustinand companiile sa planifice si sa creeze bugete in functie de evolutia preturilor si nu numai, adaptandu-se totodata cu usurinta la dinamica pietei. Factorii de decizie au acces la rapoarte detaliate, pentru a intelege cerintele variate ale pietei si pentru a identifica tendintele de cumparare ale clientilor.

5. ERP distributie contribuie la cresterea productivitatii

Prin utilizarea unei solutii ERP distributie, nu mai este necesar ca procese precum inventarierea marfurilor sa fie realizate manual, cu hartie si pix sau folosind foi de calcul, si, prin urmare, productivitatea angajatilor si acuratetea datelor este imbunatatita semnificativ.

Utilizarea unui soft ERP elimina procesele manuale si consumatoare de timp, ajutandu-i pe angajati sa isi indeplineasca taskurile corect si la timp. Astfel, personalul se poate concentra pe activitati cu o mai mare valoare pentru companie, precum atragerea de noi clienti.

SeniorERP soft ERP cu o gama larga de functionalitati integrate

SeniorERP – soft ERP cu o gama larga de functionalitati integrate, ce acopera cu succes toate componentele afacerii

SeniorERP este un sistem ERP 100% romanesc, potrivit pentru gestionarea afacerilor de toate dimensiunile si din orice industrie, care te ajuta sa gestionezi si sa controlezi toate procesele si activitatile companiei intr-un singur loc.

Sustinute de SeniorERP, companiile de distributie au obtinut multiple beneficii, precum: cresterea cifrei de afaceri, scurtarea ciclului de vanzare si imbunatatirea relatiilor cu clientii.

Afla cum iti poti creste afacerea cu ajutorul solutiei SeniorERP