Ce este un Warehouse Management System (WMS)? Cat de important este un sistem software de gestiune al depozitelor?
Acasa » Ce inseamna WMS – Warehouse Management System
PUBLICAT PE 6 APRILIE, 2023
Warehouse Management System – WMS software
WMS (Warehouse Management System) este o solutie software de gestiune depozit, potrivita pentru orice industrie, care permite gestionarea eficienta a marfurilor, de la receptia acestora si pana la pregatirea si livrarea comenzilor catre clienti.
Un WMS software poate depozit fi conectat la un sistem ERP (Enterprise Resource Planning), iar impreuna imbunatatesc eficienta operatiunilor logistice prin sincronizarea datelor si a informatiilor si eficientizeaza procesul de planificare a resurselor si de gestionare a stocurilor.
In urmatorul articol vom discuta despre ce inseamna WMS si ce beneficii aduce companiilor un program gestiune stocuri.
Ce inseamna WMS?
Acronim WMS
WMS este acronim pentru Warehouse Management System si reprezinta o solutie software pentru managementul depozitelor care are rolul de a oferi vizibilitate asupra tuturor stocurilor unei companii, dar si de a gestiona efectuarea operatiunilor din lantul de aprovizionare, de la centrul de distributie pana la raft. O solutie software de tip WMS permite companiilor sa maximizeze utilizarea fortei de munca a spatiului de stocare a marfurilor, precum si a investitiilor facute in echipamente, prin coordonarea si optimizarea utilizarii resurselor si a fluxurilor de materiale.
Definitie WMS
WMS este un instrument software pentru managementul depozitelor, care permite companiei sa gestioneze eficient marfurile, de la receptia acestora pana in etapa de livrare catre clienti.
Ce este WMS?
Warehouse Management System este una dintre componentele importante ale lantului de aprovizionare, care monitorizeaza si controleaza miscarea stocurilor de marfa in cadrul depozitelor.
Un soft WMS utilizeaza un sistem centralizat de administrare, care ajuta la monitorizarea si controlul activitatilor din depozit. Sistemul software de gestiune depozit ofera posibilitatea de a organiza si de a gestiona informatiile referitoare la primirea, stocarea si manipularea marfurilor.
Sistemul centralizat de gestiune stocuri permite accesul simultan la informatii si functionalitati de catre mai multi utilizatori, asigurand o coordonare mai buna a activitatilor din depozit si o gestionare mai eficienta a fluxurilor de lucru. Prin intermediul sistemului software WMS, informatiile referitoare la stocurile de marfa sunt actualizate in timp real, iar procesele de picking si de livrare sunt gestionate in mod automat, fiind reduse timpul si erorile umane.
Program gestiune stocuri – functionalitati si activitati acoperite
Principalele activitati gestionate de un sistem software WMS pentru depozite sunt:
Receptia marfurilor
Se realizeaza cu ajutorul cititoarelor mobile de coduri de bare, care sunt folosite pentru scanarea marfii atunci cand aceasta ajunge in depozit. Comenzile de aprovizionare sunt create direct in ERP si exportate apoi catre sistemul software WMS pentru gestiune depozite si stocuri. Atunci cand receptia marfurilor este realizata, diferenta dintre cantitatile din comanda de aprovizionare si ceea ce s-a scanat cu terminale mobile sunt inregistrate de WMS si transmise automat si in sistemul software ERP pentru actualizarea stocurilor si comenzilor.
Asezarea marfurilor in depozit
Cu ajutorul softului WMS, angajatii si operatorii din depozit au o imagine clara asupra locului unde este asezata marfa in depozit si pot afla care este spatiul ramas disponibil pentru noile comenzi.
Picking
Este un proces cheie in orice depozit si se refera la activitatea de selectare si colectare a marfurilor, pe baza comenzilor de client inregistrate in softul ERP. Angajatii au posibilitatea de a vizualiza comenzile direct pe dispozitivul mobil si pot executa pickingul conform traseului optim sugerat de programul WMS. Tehnologia de ultima generatie a sistemului software WMS pentru depozite permite efectuarea activitatii de picking prin metode variate, precum: pick-by-light sau pick-by-voice.
Impachetare si etichetare
Cele doua activitati se realizeaza dupa efectuarea pickingului. Produsele comandate de clienti sunt impachetate pentru a fi livrate destinatarilor, pe baza listelor de livrare generate in sistemul WMS. Identificarea comenzilor este mult mai rapida, deoarece fiecarei comenzi ii este atribuit un cod de bare.
Livrarea
Incarcarea comenzilor in masini este realizata cu ajutorul sistemului WMS (Warehouse Management System), pe baza unor reguli prestabilite si in functie de locatia unde urmeaza sa fie livrate comenzile.
Inventarierea
Procesul de inventariere se face cu ajutorul listelor de inventar generate de sistemul WMS. Precum in cazul receptiilor, programul WMS de gestiune depozit impreuna cu terminalele mobile care pot scana codurile de bare, contribuie la cresterea acuratetei inventarului si la scurtarea timpului in care se realizeaza acest proces.
Avantaje program WMS de gestiune stocuri
Utilizarea unui program de gestiune a stocurilor aduce companiilor WMS (Warehouse Management System) multiple beneficii, precum:
• Asigura optimizarea stocurilor
• Imbunatateste acuratetea si rapiditatea procesului de colectare a produselor
• Faciliteaza inventarierea fara erori a marfurilor
• Creste productivitatea operatorilor din depozit
• Angajatii noi se adapteaza intr-un timp mult mai scurt
• Ofera acces in timp real la informatii despre marfuri
• Reduce timpul alocat pentru realizarea activitatilor de receptie, picking, reaprovizionare, impachetare si livrare
• Scade pierderile asociate retururilor
Citeste si: 5 beneficii obtinute cu sistemul ERP distributie
Software WMS Romania
In prezent, companiile din Romania apeleaza din ce in ce mai mult la solutii de automatizare a activitatilor din depozit, pentru a creste productivitatea si a reduce costurile.
In contextul in care cerintele pietei devin tot mai exigente, un sistem WMS pentru gestiune stocuri contribuie atat la eliminarea problemelor curente din spatiul de depozitare, cat si la imbunatatirea peformantelor businessului.
Printre beneficiile obtinute de intreprinderile din Romania care au implementat un sistem WMS (Warehouse Management System) pentru depozite, se numara:
• 99% cresterea acuratetei livrarilor
• 60% scaderea ratei retururilor
• 50% cresterea vitezei de procesare a comenzilor
WMS ERP – soft gestiune depozite integrat cu ERP
Integrarea unui sistem de gestionare a depozitelor (modul WMS) cu un sistem de planificare a resurselor intreprinderii (ERP) imbunatateste semnificativ eficienta operatiunilor logistice. Aceasta integrare permite o sincronizare mai buna a datelor intre depozit si restul intreprinderii.
Informatiile referitoare la miscarile de stocuri din depozit sunt transmise automat din programul WMS catre software ERP. Totodata, din sistemul ERP sunt transmise comenzile de client direct catre WMS, unde sunt grupate sub forma de liste de picking pentru a fi pregatite si impachetate pentru livrare. Sincronizarea datelor ajuta la reducerea erorilor si a pierderilor de timp si bani asociate cu introducerea manuala si verificarea informatiilor in mai multe sisteme.
De asemenea, integrarea unui software depozit WMS cu un ERP poate ajuta la imbunatatirea procesului de planificare a resurselor si de gestionare a stocurilor, permitand o mai buna predictibilitate a cererii si aprovizionarea in consecinta. Aceasta poate duce la o reducere a costurilor si a timpului necesar pentru gestionarea stocurilor si a procesului de comenzi.