Aplicatie ERP – ce inseamna si care sunt beneficiile implementarii unui soft ERP

aplicatie ERP – ce inseamna Enterprise Resource Planning

Ce inseamna o aplicatie ERP?

O aplicatie ERP (Enterprise Resource Planning) reprezinta o infrastructura software ce ofera suport de gestiune si coordonare a diferitelor structuri, procese si fluxuri din companie, pentru realizarea obiectivelor de afaceri.
Mai exact, o aplicatie software ERP reprezinta o imbinare a practicilor de management al afacerilor cu tehnologia informatiilor, prin care procesele de afaceri ale unei companii sunt integrate in cadrul sistemului informatic, in vederea atingerii unor obiective de business specifice.

De ce sa implementezi o aplicatie ERP?

Printre motivele de natura operationala care pot determina o companie sa decida implementarea unei aplicatii ERP (Enterprise Resource Planning) se numara si:

Optimizarea proceselor de business si reducerea costurilor
Imbunatatirea timpilor de raspuns la cererile clientilor
Simplificarea proceselor de business complexe, dar ineficiente
Implementarea a noi strategii de business
Expansiunea masiva a businessului
Standardizarea proceselor de afaceri la nivelul companiei

Motivatii tehnologice pentru  implementarea unei aplicatii ERP

Inlocuirea unui sistem informational neintegrat.

(mai multe aplicatii, depasite tehnologic sau nu, in care se opereaza independent)

Inlocuirea unuia sau mai multor sisteme

depasite tehnologic, integrate sau nu.

Imbunatatirea calitatii

si accesibilitatii informatiilor.

aplicatie ERP – beneficii implementare aplicatie ERP
Simplificarea procesului de integrare

a noi business-uri (achizitia unor alte companii) in infrastructura tehnologica curenta.

Achizitia unui sistem capabil

sa sustina cresterile prognozate de business.

Integrarea proceselor de business

si a sistemelor care le sustin.

Eficientizarea proceselor de afaceri poate proveni dintr-o serie de avantaje rezultate prin implementarea unei aplicatii ERP, dintre care amintim:

1. Reducerea costurilor operationale

O aplicatie software ERP este compusa dintr-o serie de module care sunt destinate diverselor departamente, precum: aprovizionare si productiefinanciar-contabil, stocuri si logisticavanzari etc. Desi are o natura extrem de variata, informatia este operata o singura data si este accesibila oricarui modul ii este necesara. Astfel se economiseste timp, reurse, se diminueaza probabilitatea de a comite erori de operare, se faciliteaza accesul la informatie de ultim moment etc. Una dintre particularitatile uzuale ale unei aplicatii ERP este stocarea tuturor informatiilor intr-o baza de date unica.

Prin implementarea aplicatiei ERP, tot procesul poate fi automatizat: de la preluarea comenzii printr-un portal (Business to business sau business to consumer) sau prin alte canale, pana la livrare si facturare, in orice moment existand posibilitatea verificarii statusului curent si identificarea eventualelor neconformitati cu cererea originala.

Exemplu: Un client lanseaza o comanda. Aceasta comanda este apoi operata de catre diverse departamente (vanzari, depozit, achizitii, facturare, contabilitate) pe masura ce diverse activitati sunt prestate in vederea satisfacerii cererii.

Identificarea la un anumit moment a statusului comenzii este un proces care presupune contactarea fiecarui departament posibil a fi intervenit asupra acesteia.

Identificarea cauzelor care genereaza pierderi de vanzare este de asemenea extrem de dificila.

2. Facilitarea managementului operatiunilor curente

Deciziile de zi cu zi sunt luate pe baza informatiilor disponibile la moment.

Utilizand rapoartele standard furnizate de catre aplicatia ERP sau prin implementarea de instrumente de tip Business Intelligence (BI) complementare sistemului ERP, informatiile sunt actuale, acurate, coerente si prezentate intuitiv.

Se creeaza deci premisele fundamentarii decizionale.

Aplicatie ERP – resurse, motivatii si avantaje ale implementarii unui sistem ERP
Aplicatie ERP – resurse, motivatii si avantaje ale implementarii unui sistem ERP

3. Optimizarea stocurilor

In multe cazuri s-au semnalat reduceri majore ale valorilor imobilizate in stocuri, in conditiile in care satisfactia clientilor a crescut.

Acest lucru este datorat noilor instrumente de management operational si decizional care permit controlul proceselor de aprovizionare, livrare, picking, productie, targetare etc.

De asemenea, sunt tinute sub control stocurile care au termene scurte de expirare, rotatie lenta etc.

4. Cresterea nivelului de onorare a comenzilor

Prin automatizarea lantului de preluare a comenzilor, achizitie, management stocuri, management depozit, logistica, se elimina marea majoritate a potentialelor disfunctionalitati care conduc la neonorarea cererilor, sau la livrarea de bunuri necomandate.

Aplicatie ERP – resurse, motivatii si avantaje ale implementarii unui sistem ERP
Aplicatie ERP – resurse, motivatii si avantaje ale implementarii unui sistem ERP

5. Imbunatatirea cashflow-ului

Prin implementarea de politici comerciale coerente si prin usurinta cu care se pot obtine indicatorii specifici, compania isi controleaza mult mai strict fluxurile monetare si perioadele de recuperare a banilor, impunand o disciplina financiara tuturor factorilor implicati.

6. Integrarea informatiilor financiare

Fiind un singur sistem software, exista o singura viziune a rezultatelor. Se elimina astfel problema “adevarurilor multiple”, in care fiecare departament are propriul set de rezultate, analize si concluzii, adesea contradictorii.

Aplicatiile de tip ERP actuale realizeaza integrarea tuturor functiilor de conducere ale unei companii, plecand de la planificare, asigurarea stocului de materii prime si materiale, definirea tehnologiilor, coordonarea proceselor de productie si, nu in ultimul rand, la realizarea gestiunii financiar contabile, a resurselor umane, a stocurilor de produse finite si terminand cu dezvoltarea si mentinerea relatiilor cu clientii si partenerii de afaceri.

aplicatie ERP - integrarea functiilor de conducere din companie

O astfel de aplicatie ERP permite factorilor de decizie realizarea unor analize complete asupra realizarii planului de afaceri.

Prin optiunile de simulare a activitatilor si prin caracterul flexibil si dinamic al aplicatiilor se pot realiza planuri de previziune, evaluari si predefiniri ale tendintelor de evolutie ale industriei din care face parte compania, analize calitative, integrarea cu noile tehnologii e-business si comunicare online.

De-a lungul timpului, tehnicile si practicile de management au evoluat intr-un set de reguli general acceptate (best practices) specifice fiecarei verticale de business. Desi rezultate in urma unui proces de sedimentare indelungat, aceste “best practices” sunt si ele supuse necesitatii continue de resincronizare cu modificarile structurale ale mediului de afaceri. Rolul unei aplicatii ERP este de a facilita incorporarea si actualizarea acestora in cadrul proceselor de business ale companiei.

Tehnologia informationala reprezinta infrastructura hardware, software, retelistica si comunicatii necesara implementarii unui sistem ERP.

Se recomanda implementarea unui sistem ERP pe o infrastructura IT optima, astfel incat procesele de afaceri sa opereze la un randament care sa permita atingerea obiectivelor de business prestabilite.

Descopera avantajele oferite de SeniorERP!

Stabileste o intalnire!