Implementare ERP: Ce presupune si care sunt etapele procesului de implementare?

Acasa » Implementare ERP: Ce presupune si care sunt etapele procesului de implementare?

PUBLICAT PE 18 IANUARIE, 2024

Intr-o piata in care concurenta este tot mai acerba, costurile cresc, cerintele clientilor devin din ce in ce mai exigente, iar schimbarile apar de la o zi la alta, majoritatea companiilor au constientizat cat de importanta este optimizarea afacerii cu un soft ERP.

Asadar, daca ai inteles acest aspect si doresti sa cresti eficienta si performantele companiei tale cu ajutorul unui soft pentru managementul resurselor, mai departe, este esential sa cunosti care sunt pasii recomandati pentru a te bucura de o implementare ERP reusita.

In urmatoarele randuri vei gasi atat informatii despre etapele pe care trebuie sa le urmezi in implementarea unui soft de management resurse si la ce trebuie sa fii atent pentru a evita eventuale probleme, cat si cateva exemple de implementare ERP de succes la companii din Romania.

Implementare ERP: Ce este si ce presupune?

Ce este implementarea ERP

Implementarea unui sistem ERP (Enterprise Resource Planning) este procesul de planificare, configurare si instalare a solutiei pentru gestionarea resurselor unei companii. O aplicatie ERP acopera toate aspectele operationale, de la contabilitate si managementul stocurilor, pana la managementul productiei si gestionarea relatiilor cu clientii. De asemenea, implementarea softului de management resurse implica, printre altele, adaptarea acestuia la nevoile specifice ale organizatiei, transferul datelor existente in noul sistem, instruirea adecvata a angajatilor, toate acesteaasigurarand o tranzitie reusita catre utilizarea eficienta a platformei ERP.

implementare erp - definitie, etape si particularitati implementare soft management resurse
“Foarte important de retinut este faptul ca orice implementare de proiect trebuie sa fie realizata de o echipa buna. Senior Software chiar asculta cererile clientilor si adapteaza toate solutiile, in functie de nevoile companiei, facandu-le sa fie mult mai usor de folosit, mult mai viabile si mai stabile pe viitor.”
Attila Simon
Director General - Kreativ

9 etape pentru o implementare reusita a unui software ERP

La fel ca in cazul oricarei initiative majore, un plan atent conceput este esential pentru succesul implementarii unui sistem ERP. Cum fiecare afacere este unica, dispunand de fluxuri diferite si particularitati specifice, vor exista diferente si in ceea ce priveste nevoile acestora cand vine vorba despre implementarea unui ERP. Prin urmare, pasii pot varia intr-o oarecare masura, insa, in general, exista 9 etape de baza:

1. Planificarea strategica

Aceasta faza implica definirea obiectivelor pe termen lung, identificarea nevoilor si cerintelor specifice ale afacerii, selectia unui furnizor de ERP potrivit si formarea echipei de implementare. Totodata, este important ca organizatia ce intentioneaza sa achizitioneze un astfel de sistem sa tina cont de resursele financiare, umane si de timp disponibile, precum si de modalitatea de integrare a solutiei ERP cu infrastructura IT existenta.

2. Analiza proceselor de afaceri

Etapa de analiza implica evaluarea si revizuirea detaliata a tuturor operatiunilor si fluxurilor de lucru existente, identificarea punctelor slabe si a ineficientelor, dar si stabilirea unor obiective clare pentru imbunatatire. Odata ce procesele sunt bine intelese, implementarea sistemului ERP poate fi ajustata pentru a se potrivi nevoilor si cerintelor organizatiei.

3. Configurare si personalizare

Ca urmare a unei analize minutioase privind operatiunile si fluxurile de lucru, urmeaza o alta etapa importanta a implementarii – configurarea si personalizarea sistemului ERP. Acest proces implica instalarea efectiva a sistemului, definirea parametrilor si a setarilor necesare pentru a asigura functionarea optima a ERP, in conformitate cu cerintele si procesele businessului. Tot in aceasta etapa va avea loc si personalizarea modulelor, definirea drepturilor de acces si adaptarea rapoartelor.

4. Migrarea datelor

Aceasta operatiune presupune transferul informatiilor din sistemele vechi catre noul ERP, asigurand astfel continuitatea proceselor de afaceri. Migrarea datelor trebuie sa fie realizata cu precizie si atentie pentru a asigura integritatea, coerenta si acuratetea informatiilor. Aceasta etapa poate fi o sarcina complexa, deoarece implica curatarea, transformarea si maparea datelor, pentru a se potrivi cu structura si cerintele noului sistem ERP. Un proces de migrare reusit poate imbunatati eficienta operatiunilor si luarea deciziilor informate in cadrul companiei, oferind date corecte si actualizate in timp real.

5. Testare

Testarea programului ERP inainte de momentul Go-Live este un pas esential pentru asigurarea unei tranzitii eficiente catre noul sistem. Aceasta etapa presupune o evaluare atenta a tuturor functionalitatilor, integrarilor si personalizarilor pentru a identifica eventualele erori sau incompatibilitati.

Prin intermediul acestor teste, se pot identifica si corecta eventualele probleme inainte ca acestea sa afecteze operatiunile zilnice, contribuind astfel la succesul implementarii unui soft ERP.

implementarea sistemului software erp pentru managementul resurselor

6. Training

Procesul de instruire implica familiarizarea angajatilor cu functionalitatile sistemului ERP, inclusiv introducerea si gestionarea datelor, navigarea in interfata utilizatorului si interpretarea rapoartelor si analizelor generate de sistem. Asadar, instruirea ar trebui sa ofere claritate asupra modului in care solutia ERP gestioneaza procesele interne, contribuind astfel la luarea deciziilor mai informate.

7. Go Live

Este momentul in care clientul incepe sa lucreze exclusiv in noul soft ERP. In aceasta etapa, consultantul urmareste indeaproape modul in care utilizatorii folosesc aplicatia in activitatile de zi cu zi si se asigura ca acestia fac fata cu succes cerintelor si procedurilor operationale.

8. Suport post-implementare

Acest pas implica intretinerea, actualizarea si rezolvarea situatiilor care pot aparea dupa implementarea initiala a sistemului ERP. Astfel, consultantii ERP raspund clientilor la intrebari de natura tehnica sau li se asigura sprijin in cazul unor situatii de functionare anormala a solutiei.

9. Evaluarea si imbunatatirea continua

Evaluarea implica adesea monitorizarea performantei sistemului, colectarea feedbackului utilizatorilor si analiza datelor pentru identificarea problemelor sau a oportunitatilor de imbunatatire. Odata ce deficientele sunt identificate, pot fi luate masuri pentru a le corecta, inclusiv actualizarea software-ului, furnizarea de instruire suplimentara pentru utilizatori sau ajustarea proceselor de afaceri. O evaluare si imbunatatire continua asigura ca sistemul ERP ramane relevant si adaptat nevoilor organizatiei pe masura ce acesta se dezvolta in timp.

sisteme software erp - cum se implementeaza si care sunt beneficiile erp

Furnizori de sisteme software ERP din Romania

In piata de solutii software din Romania sunt disponibile mai multe tipuri de sisteme ERP, ce au la baza diferite tehnologii si acopera fluxuri de business mai mult sau mai putin complexe. Printre acestia se numara si Senior Software, furnizor, dezvoltator si implementator de sisteme software pentru managementul integrat al afacerii. Experienta vasta ii permite furnizorului sa ofere solutii adecvate, care incorporeaza know how-ul acumulat de pe urma celorlalte implementari.

Cu o echipa formata din profesionisti cu peste 20 de ani de experienta, Senior Software ofera sisteme hardware si software, de ultima generatie tehnologica, care acopera cu succes toate componentele unei afaceri.

Controlul Fluxurilor Monetare cu softul ERP Contabilitate

O componenta importanta pentru departamentul financiar contabil este urmarirea fluxurilor monetare. Pentru aceasta situatie exista in sistemul ERP Contabilitate aria financiar-contabila, unde se poate urmari in detaliu orice operatiune specifica, indiferent ca este vorba de operatiuni bancare (inclusiv urmarire CEC-uri sau BO), operatiuni de casa, procese verbale de compensare, inchidere avansuri, girari cec-uri, operatiuni cu personalul etc.

“SeniorERP ne-a convins prin adaptarea remarcabila la legislatia romaneasca si la realitatile mediului de afaceri local. Este o solutie completa, eficienta, rapida, integrata si extrem de prietenoasa cu utilizatorul.”
Radu Munteanu
Director Comercial - Baneasa Moara & Baneasa Paste

Exemple de implementare ERP de succes

Sute de companii din Romania, printre care si Sipex Company, Monte Banato si UrsPack, au ales Senior Software ca partener de dezvoltare pe baza criteriilor si a obiectivelor departamentale bine stabilite, precum si in urma discutiilor purtate cu diversi furnizori de solutii software. Sistemul implementat in cadrul acestor companii este SeniorERP, iar flexibilitatea si gradul ridicat de customizare prezentate de acest soft, impreuna cu profesionalismul echipei Senior Software, sunt printre principalii factori luati in considerare de companii in alegerea celui mai bun program ERP.

Iti recomandam sa urmaresti si alte studii de caz sau testimonialele oferite de clientii care utilizeaza deja sistemul pentru managementul integrat al afacerii, pentru a afla ce rezultate au obtinut companiile in urma utilizarii sistemului ERP.

Solicita consultanta gratuita si afla cum poti beneficia de o implementare ERP de succes