Cat dureaza un proiect de implementare ERP
si de ce factori depinde?

Acasa » Cat dureaza un proiect de implementare ERP si de ce factori depinde?

PUBLICAT PE 18 IANUARIE, 2024

Implementarea unui sistem ERP reprezinta o initiativa strategica majora pentru orice organizatie, avand potentialul de a transforma modul in care aceasta gestioneaza resursele si procesele interne, cu scopul de a optimiza activitatea si a creste performantele de business.

Orice proiect de implementare este alcatuit din diverse etape, iar fiecare dintre acestea are propriile provocari si riscuri, care pot influenta durata si costul proiectului. In general, timpul de implementare standard poate dura de la cateva saptamani la cateva luni pana la finalizarea intregului proces. Insa, in functie de specificul clientului si de cerintele acestuia, acest interval se poate lungi oricat este necesar.

Componente implementare ERP

Dimensiunea si complexitatea afacerii

Cu cat o societate are mai multe departamente, un numar mai mare de utilizatori sau procese de lucru atipice, cu atat va avea nevoie de un program ERP mai complex si personalizat, care sa raspunda cerintelor sale specifice. Acest lucru poate creste durata de implementare, deoarece implica mai multe ore de consultanta, testare, instruire si suport, necesare pentru a integra o varietate de procese si cerinte specifice in noul sistem de gestionare a resurselor.

durata implementare erp componente si specificatii ale implementarii

1. Planificarea strategica

Aceasta faza implica definirea obiectivelor pe termen lung, identificarea nevoilor si cerintelor specifice ale afacerii, selectia unui furnizor de ERP potrivit si formarea echipei de implementare. Totodata, este important ca organizatia ce intentioneaza sa achizitioneze un astfel de sistem sa tina cont de resursele financiare, umane si de timp disponibile, precum si de modalitatea de integrare a solutiei ERP cu infrastructura IT existenta.

2. Tipul si complexitatea sistemului ERP

Sistemele ERP pot varia de la solutii standard, gata configurate, prevazute cu functionalitati de baza, pana la softuri personalizate pana la cel mai mic nivel de detaliere, ce pot include functionalitati extinse, concepute special pentru a acoperi nevoi specifice. Prin urmare, implementarea unui ERP standard este, de regula, mai rapida, deoarece necesita mai putine personalizari si resurse.

Pe de alta parte, un ERP personalizat sau complex, care trebuie sa se potriveasca cu cerintele specifice ale unei organizatii, va implica o durata mai lunga de implementare, deoarece presupune eforturi semnificative de dezvoltare si testare. Decizia cu privire la tipul de sistem ERP trebuie sa tina cont de nevoile si resursele organizatiei, iar complexitatea proiectului trebuie gestionata cu atentie pentru a asigura o implementare de succes intr-un interval rezonabil de timp. Unul dintre riscurile majore pe care il presupune grabirea procesului de implementare este acela ca sistemul nu va fi configurat corect pentru a se potrivi cu nevoile si obiectivele specifice ale afacerii. Acest lucru poate duce la erori, pierderi de date, probleme de integrare si nemultumirea utilizatorilor. Prin urmare, este esential sa se aloce timp si resurse adecvate pentru a planifica, testa, adapta si implementa sistemul ERP in mod eficient si sigur.

3. Gradul de personalizare

Personalizarile extinse pot duce la o implementare mai indelungata, deoarece necesita timp pentru dezvoltare, testare si integrare. Un echilibru intre personalizare si utilizarea functiilor standard ale softului ERP poate contribui la o implementare mai rapida si mai eficienta, mentinand in acelasi timp capacitatea de adaptare la nevoile specifice ale companiei. Este important sa se evalueze cu atentie necesitatile de personalizare inainte de inceperea proiectului si sa se ia in considerare impactul lor asupra duratei si costurilor implementarii.

care este durata implementare erp si ce presupune aceasta

4. Receptivitatea resursei umane

Receptivitatea angajatilor la schimbarea sistemului ERP depinde de mai multi factori, precum cultura organizationala, nivelul de pregatire, comunicarea legata de schimbare, experientele anterioare etc. In general, schimbarile majore, cum ar fi tranzitia catre un nou soft ERP, implica la randul lor mai mult timp si modificari semnificative in procesele de lucru cu care personalul este obisnuit. Cu toate acestea, printr-o gestionare atenta a schimbarii, prin asigurarea unei comunicari deschise si transparente, precum si prin oferirea de resurse adecvate de formare si suport, organizatiile pot reduce durata de implementare a unui software ERP.

5. Disponibilitatea beneficiarului

Alocarea corespunzatoare a resurselor umane, financiare si tehnologice asigura o implementare eficienta si fara probleme a sistemului ERP. Beneficiarul trebuie sa puna la dispozitie un personal calificat, sa asigure bugetul necesar pentru achizitionarea componentelor software si hardware si sa ofere suportul necesar pentru a face fata schimbarilor organizationale si proceselor de afaceri care pot aparea in timpul implementarii. Daca beneficiarul nu este disponibil sa colaboreze cu furnizorul, sa ofere feedback si sa testeze functionalitatile, atunci proiectul poate intarzia sau chiar esua. Prin urmare, acesta trebuie sa isi planifice o durata de disponibilitate suficienta pentru implementarea cu succes a sistemului ERP.

6. Alocarea unui manager de proiect din partea clientului

Managerul de proiect are rolul de a asigura o comunicare eficienta intre echipa de implementare a solutiei ERP si departamentele relevante ale companiei clientului. Acesta are sarcina de a defini obiectivele si cerintele proiectului, de a monitoriza progresul, de a gestiona resursele si de a lua decizii in timp real pentru a asigura o implementare corecta si la timp a sistemului ERP. Un manager de proiect ineficient sau nepotrivit poate genera confuzie, intarzieri, o durata de implementare mai mare si riscuri pentru succesul proiectului.

pregatirea infrastructurii pentru implementarea sistemului erp

7. Pregatirea infrastructurii beneficiarului de ERP

Din momentul in care a fost fixata data inceperii implementarii, pentru a nu exista amanari, clientul trebuie sa aiba pregatita infrastructura IT sau alte elemente stabilite in etapa analizei de business. Pentru a asigura o functionare optima a programului ERP, aceasta trebuie sa indeplineasca anumite cerinte tehnice, functionale si de performanta, in functie de specificul si dimensiunea organizatiei beneficiare. In cazul in care o companie nu si-a pregatit corespunzator infrastructura, aceasta poate intampina dificultati in gestionarea datelor, proceselor si resurselor, ceea ce poate duce la erori, intarzieri in implementare, costuri suplimentare si pierderea de oportunitati de afaceri. Prin urmare, aceasta trebuie sa fie scalabila, flexibila si usor de intretinut, pentru a putea face fata schimbarilor si evolutiilor viitoare ale afacerii.

8. Stabilitatea si sprijinul furnizorului ERP

Un aspect important al succesului oricarui proiect ERP este calitatea relatiei dintre client si furnizor. Un furnizor de solutii ERP trebuie sa ofere nu doar un produs performant si adaptat nevoilor afacerii, ci si servicii de consultanta, asistenta si mentenanta pe tot parcursul implementarii si dupa. Alegerea unui furnizor cu un istoric solid si servicii de calitate poate face diferenta intre o tranzitie fluida si una dificila si intre o solutie eficienta si una defectuoasa.

“Echipa Senior Software a fost alaturi de noi atat pe durata implementarii, cat si la Go Live si a raspuns mereu prompt la orice cerinta sau idee noua am adus noi in acest proiect. Am fost foarte multumiti de colaborarea cu Senior Software, atat in perioada implementarii, cat si dupa. Din acest motiv recomandam solutiile lor si altor companii.”
Bogdan Spatariu
Manager Operatiuni – Marvel

SeniorERP: Sistem ERP cu implementare rapida si rezultate imediate

SeniorERP este un sistem 100% romanesc, cu licentiere flexibila, ce permite o implementare rapida si ofera rezultate la scurt timp dupa implementare. Cu o structura unitara si o interfata intuitiva, SeniorERP este un software user-friendly, care se adapteaza usor dupa nevoile de business din mediul de afaceri local.

SeniorERP este un software de incredere pentru companiile mici si mijlocii din tara si nu numai, datorita experientei celor 500 de implementari ale sistemului ERP, dublata de know-how-ul echipelor de implementare, analiza si suport oferite de Senior Software. Implementarile realizate de furnizor se deruleaza intr-un interval cat se poate de scurt, acordand fiecarei etape atentia necesara ca implementarea sa se realizeze cu succes si intr-un timp rezonabil. Programul ERP le ofera companiilor o interfata extrem de intuitiva, o implementare in timp record si cel mai bun raport calitate-pret.

Solicita consultanta gratuita pentru mai multe detalii despre implementarea ERP