Control si vizibilitate in distributie, cu softuri implementate de la distanta

Interviu cu Alin Ionescu, Director Executiv Pro Activ – Distribuitor de materiale de constructii, solutii & sisteme profesioniste

E clar ca Senior Software are toate toolurile necesare pentru a realiza o implementare de la distanta, inclusiv know-how-ul, o echipa de oameni profesionisti si dedicati, foarte bine pregatiti, care fac diferenta.
Alin Ionescu

Alin Ionescu

Director Executiv Pro Activ – Distribuitor de materiale de constructii, solutii & sisteme profesioniste

Pro Activ, distribuitorul de materiale de constructii cu o cifra de afaceri de 13 milioane de euro si peste 400 de clienti unici deserviti lunar, a decis sa-si automatizeze businessul achizitionand softuri performante pentru managementul afacerii de la Senior Software. Implementarea a fost 100% remote, tinandu-se cont de restrictiile impuse de autoritati in perioada derularii proiectului, Pro Activ fiind prima companie din portofoliul Senior Software care a beneficiat de o implementare realizata in totalitate de la distanta.

Distribuitorul de materiale de constructii, solutii si sisteme profesioniste a ales urmatoarele aplicatii: SeniorERP, SeniorVisualBI si HR . La scurt timp dupa implementare au aparut si primele rezultate: vizibilitate, trasabilitate si securizarea businessului, aspecte ce permit cresterea controlului si a flexibilitatii asupra operatiunilor de zi cu zi.

Mai multe detalii despre motivele din spatele alegerii acestor sisteme software, cum a decurs implementarea de la distanta si ce schimbari au produs solutiile Senior Software in companie, ne povesteste Alin Ionescu, Director Executiv al S.C. Pro Activ.

Control si vizibilitate in distributie, cu softuri implementate de la distanta
Care au fost provocarile ce au determinat necesitatea unei investitii in sisteme de gestiune a afacerii si cum ati ajuns la colaborarea cu Senior Software?

Alin Ionescu: Daca nu ai armele necesare si nu ai cum sa construiesti sustenabil atunci nu poti sa faci saltul calitativ, mai ales in zona de dezvoltare capabilitati la nivel de individ. Pana sa folosim sistemele de la Senior Software nu aveam vizibilitate in actiunile pe care le desfasuram. Aveam nevoie de instrumente performante cu ajutorul carora sa stim cu exactitate ce trebuie calibrat pentru a putea urma obiectivul stabilit. Ma refer aici la urmarire KPI, monitorizare la nivel de: functie, individ si departament.
Am ales sa colaboram cu Senior Software in urma unui proces de selectie demarat in cadrul unor intalniri cu 6 provideri de soft. Decizia noastra a fost influentata foarte mult de echipa Senior Software, care a dat dovada de implicare, flexibilitate si know-how. In plus, Senior Software a prezentat o oferta completa care se pliaza perfect dupa necesitatile noastre.

Pro Activ are sediul companiei in Dambovita si o experienta de 19 ani pe piata. Distribuitorul de materiale de constructii are 6 departamente cu 57 de angajati si un numar de 400 de clienti deserviti lunar prin propria flota de distributie. 
Cum s-a desfasurat implementarea de la distanta si colaborarea cu echipa Senior Software?

Alin Ionescu: Echipa ne-a oferit incredere si echilibru. Membrii echipei au inteles si au identificat corect nevoile fiecarui departament si individ. Dialogul purtat cu oamenii din echipa Senior Software a dus la identificarea celor mai bune solutii. Ii consideram parte din echipa Pro Activ.
E clar ca Senior Software are toate toolurile necesare pentru a realiza o implementare de la distanta. Vorbim aici inclusiv de know-how, de oameni profesionisti, dedicati, cu o foarte buna pregatire in domeniu, astfel incat sa faca diferenta.
Alegerea facuta ne incanta enorm, iar faptul ca implementarea s-a realizat de la distanta, nu a ingreunat sub nicio forma comunicarea dintre cele doua echipe. Sigur, prezenta fizica poate ca ajuta la nivel de confort, sa stii ca te poti baza fizic pe cineva, insa cu echipa Senior Software e ca si cum oamenii sunt langa tine. Ne putem baza fara nicio problema pe ei. Nu avem niciun fel de bariera sau de sincopa si doresc sa pastram aceasta linie.

SeniorERP
Au fost necesare resurse interne suplimentare pentru aceasta implementare?

Alin Ionescu: Au fost alocate resurse suplimentare, insa nu foarte multe si fara ca acest lucru sa aiba vreo legatura cu metoda remote de implementare. Mai exact, noi aici am tinut cont de eventualitatea unor factori externi (pe care nu-i putea anticipa absolut nimeni) si a trebuit sa facem o reoganizare interna. Astfel, in cazul in care se intampla ceva cu o echipa, sa existe o alta echipa care sa intervina imediat.

Care au fost primele modificari aparute in business in urma implementarii si ce asteptari aveti in continuare?

Alin Ionescu: In afaceri este esentiala zona de control, iar SeniorERP ne ajuta sa avem control de la A la Z. Nu mai avem vulnerabilitatile pe care le aveam inainte cu vechiul soft si, pentru mine, asta este fabulos pentru ca ma pot concentra 100% pe agenda de business. Alte rezultate observate tin de trasabilitate si securizarea afacerii. Este o solutie foarte buna.
Pe viitor, ma astept sa castigam din punct de vedere al profitabilitatii. Prin conectarea operatiunilor din cele 6 departamente, ma astept la cresterea profesionala a angajatilor, randament net superior si o productivitate mai mare care sa determine profituri mai mari. Am aceste asteptari deoarece sistemele ne vor ajuta sa gandim mai eficient si sa facem o analiza de date mai buna, cu integrarea tuturor informatiilor. In acest mod, vom avea foarte multe raspunsuri pe care in trecut nu le aveam, ci doar le puteam presupune uneori si vom avea date clare din care vor rezulta decizii mai bune de business.

SeniorERP
Cat de mult conteaza solutiile de automatizare in adaptarea afacerii la contextul economic actual? Dar flexibilitatea si capabilitatile furnizorului de a tine pasul cu modificarile din piata?

Alin Ionescu: Solutiile sunt vitale pentru adaptarea la dinamica pietei. Pentru ca deservim atat zona de B2B, cat si o categorie de clienti persoane fizice prin magazinul www.proactiv.ro, ne dorim sa integram cat mai repede si partea de site pentru a creste vizibilitatea. Bineinteles, toate aceste vor avea loc ”profitand” de solutiile oferite de partenerul Senior Software.
Sistemul ERP este arma de care aveam nevoie pentru a face diferenta intre noi si ceilalti jucatori de pe piata. Este toolul care se identifica cu ”ADN-ul” nostru, iar Go Live-ul, pentru noi, a fost ziua in care am intrat intr-o alta etapa, intr-un alt nivel.

In continuare, ma astept sa castigam din punct de vedere al profitabilitatii. Referitor la impactul solutiilor implementate pentru resursa umana si pentru conectarea operatiunilor din cele 6 departamente, ma astept la cresterea profesionala a angajatilor, randament net superior si o profitabilitate mai mare.
Alin Ionescu
Director Executiv Pro Activ – Distribuitor de materiale de constructii, solutii & sisteme profesioniste
Cu o cifra de afaceri de 13 milioane de euro, compania se adreseaza in general dezvoltatorilor imobiliari si firmelor de constructii din zona de de Sud-Est cu relevanta regionala pe teritoriul Romaniei. Businessul consta in 6 departamente cu circa 57 de angajati si un numar de aproximativ 400 de clienti unici deserviti lunar prin propria flota de distributie.