Stera Chemicals pregateste deschiderea celui mai mare centru logistic de produse chimice din Romania, cu solutia WMS

Interviu cu dl. Alecsandru Rasidescu, Director General Stera Chemicals

In urma discutiilor cu echipa Senior Software am luat decizia imediat. Profesionalismul si modul lor sincer de a discuta au contat foarte mult si am ales in consecinta
Alecsandru Rasidescu

Alecsandru Rasidescu

Director General Stera Chemicals

Stera Chemicals este unul dintre cei mai mari importatori si distribuitori de materii prime pentru industria chimica din Romania, cu o cifra de afaceri de aproape 14 milioane de euro in 2015. Compania comercializeaza materii prime pentru industria de lacuri si vopsele, cosmetica si detergenti, cauciuc si plastice, industria alimentara si pentru tipografii.

Recent, Stera Chemicals a implementat solutia WMS pentru managementul depozitelor de la Senior Software, cu ajutorul careia a reusit sa automatizeze activitatile repetitive din depozit, sa reduca timpul necesar pentru pregatirea comenzilor si nu numai. Directorul general al companiei ne-a vorbit despre  motivele pentru care au ales un astfel de sistem, cum s-a desfasurat procesul de selectie, ce beneficii a adus solutia WMS si ce rol joaca platformele software in planurile de viitor.

Stera Chemicals pregateste deschiderea celui mai mare centru logistic de produse chimice din Romania, cu solutia WMS
Va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre Stera Chemicals. Care este pozitia companiei pe piata si care a fost evolutia financiara din ultima perioada?

Alecsandru Rasidescu: Suntem o companie 100% romaneasca, infiintata in 1999, ce ofera distributie de materii prime pentru industria chimica din Romania, dar avem si clienti din Uniunea Europeana si Europa de Est. In cei peste 17 ani de experienta, business-ul nostru s-a dezvoltat organic, iar de la 2 angajati si un spatiu inchiriat cat aveam la inceput, in prezent ne mandrim cu 40 de angajati, 2 depozite in Jilava, langa Bucuresti, si alte puncte de distributie in tara. In anul 2015 am avut  crestere cu 18% a business-ului in comparatie cu 2014, iar anul acesta estimam o crestere cu peste 80% a cifrei de afaceri, datorata introducerii unor produse si piete noi (exporturi).

“Ne dorim sa devenim un Hub pentru Europa de Est de unde sa livram materii prime pentru industria chimica, iar fara solutiile Senior Software nu putem realiza acest lucru.”
– Alecsandru Rasidescu, Director General Stera Chemicals
SeniorERP
Care au fost motivele pentru care ati ales sa colaborati cu Senior Software si ce asteptari aveti de la acest parteneriat?

Alecsandru Rasidescu: Am inceput sa colaboram cu echipa Senior Software dupa ce am obtinut aprobarea pentru un proiect cu fonduri europene de implementare a unui sistem informatic de gestiune a depozitului si a marfii si de imbunatatire a retelei informatice din societate. Atunci ne-am cunoscut si am discutat despre posibilitatea implementarii unui WMS care sa automatizeze procesele logistice din companie si sa tina evidenta intrarilor si iesirilor din depozitul nostru la nivel de lot, prin intermediul codurilor de bare. Am implementat impreuna cu succes acest proiect si de atunci colaboram foarte bine. Mai mult, in prezent continuam sa lucram la automatizarea si optimizarea fluxurilor de lucru existente, cum ar fi transferul de date dintre WMS si ERP, astfel incat sa eliminam erorile umane si sa reducem si mai mult volumul de munca manuala.

Care au fost aspectele care v-au determinat sa luati decizia implementarii solutiei WMS de la Senior Software?

Alecsandru Rasidescu: Inainte de implementare faceam totul manual, de la trasabilitatea loturilor, evidenta intrarilor si iesirilor de marfa fara a avea la dispozitie un sistem de coduri de bare, transferul de informatii catre si din ERP pana la localizarea marfurilor sau a ambalajelor mici in depozit, iar toate acestea duceau in final la pierderi mari de timp. De aceea am ales un sistem care sa gestioneze toate detaliile livrarilor, sa afiseze efectiv avizele pentru marfa deja incarcata, sa redea etichetele cu pictograme pentru marfurile date clientilor, sa scoata automat picking list-ul si alte diverse activitati care sa ne ajute sa ne organizam mai bine. Desi in procesul de selectie am luat in considerare mai multe variante de solutii, in urma discutiilor cu echipa Senior Software am luat decizia imediat. Profesionalismul si modul lor sincer de a discuta au contat foarte mult si am ales in consecinta.

SeniorERP
Care au fost principalele beneficii asteptate in urma implementarii?

Cristina Manea: Rapoartele de vanzari sunt cele mai importante pentru noi. In momentul de fata, un plan de productie are la baza un istoric din anii precedenti, pentru ca vezi ce s-a vandut , stii unde si in ce perioade sa-ti concentrezi efortul de marketing, stii unde sa te duci cu aprovizionarea materiilor prime, cu organizarea concediilor. Planificarea productiei cu tot ce inseamna ea poate fi realizata pornind de la datele din sistem. Un alt indicator relevant care a crescut dupa implementare a fost viteza de lucru. Ca in orice implementare, a exista perioada de acomodare cu sistemul, in care ne-a fost mai greu. Am depasit insa aceasta perioada cu ajutorul implementatorului, care a fost un suport foarte bun pentru noi.

Cum se desfasoara in prezent activitatea in cadrul companiei? Au intervenit modificari in ceea ce priveste fluxurile de lucru?

Alecsandru Rasidescu:  Acum avem un control mult mai bun asupra loturilor si amplasarea lor in diverse zone din depozit, prin urmare se reduce drastic timpul necesar pentru cautarea si pregatirea unei comenzi. Pentru a creste si mai mult gradul de automatizare din depozit vom include si optiunea de a aloca automat task-uri manipulantilor pentru pregatirea marfii imediat ce se primesc comenzile in sistem. In felul acesta vom economisi resurse in timp ce calitatea serviciilor oferite clientilor va creste.

SeniorERP
Eu personal, daca nu as avea un ERP, l-as implementa acum, in plina criza. Asta pentru ca mi-ar aduce ca firma o reducerea extraordinara a costurilor si timpilor pierduti la nivel operational, oferindu-mi o mai mare capacitatea de prelucrare a aceluiasi volum de munca.
Cristina Manea
Director Comercial Hofigal Import – Export
Care sunt planurile de viitor ale companiei si care este rolul solutiilor Senior Software in atingerea lor?

Alecsandru Rasidescu:  Noi am hotarat implementarea solutiei WMS de la Senior Software pentru ca avem un plan ambitios. Vrem sa facem in Romania cel mai mare centru logistic de produse chimice. Centrul va avea rezervoare de stocare, procese automatizate de productie, transferuri si depozitare a materiilor prime si a marfurilor, iar distributia se va face in Romania si in Europa de Est. Practic, ne dorim sa devenim un Hub pentru Europa de Est de unde sa livram materii prime pentru industria chimica, iar fara solutiile Senior Software nu putem realiza acest lucru. Cand avem mii de paleti si multe operatiuni in fiecare zi, fara un WMS care sa ne ajute ne este imposibil. Astfel, am vrut neaparat sa implementam solutia WMS de la Senior Software pentru a ne pregati pentru planul nostru, inainte de a finaliza investitia. Cand vom deschide depozitul mare, vom avea totul pregatit – oameni deja instruiti sa lucreze cu sistemul si fluxuri de lucru deja implementate. Procesul o sa fie simplu, ca si cum am mai pune un raft in depozitul existent, nu ca ceva nou greu de gestionat.

“Acum avem un control mult mai bun asupra loturilor si amplasarea lor in diverse zone din depozit, prin urmare se reduce drastic timpul necesar pentru cautarea si pregatirea unei comenzi.”

Alecsandru Rasidescu, Director General Stera Chemicals