Software ERP

Cum reduci costurile cu un ERP?
Exemple concrete de la 14 companii din Romania

Afla ce spun managerii care folosesc o aplicatie ERP performanta!
Cum reduci costurile cu un ERP? Exemple concrete de la 14 companii din Romania

Sisteme ERP: Cum scazi cheltuielile de business cu ERP?

Orice afacere urmareste sa reduca cat mai mult costurile de business, motiv pentru care sistemele pentru managementul resurselor (ERP) au devenit atat de cautate in ultimii ani si in mediul de afaceri romanesc. Dar cum te ajuta mai exact o aplicatie ERP sa reduci costurile, pe ce activitati poti inregistra astfel de rezultate si ce spun companiile din Romania care au reusit sa faca economii majore de bani cu o solutie software de acest tip? In urmatoarele randuri, vei afla detalii despre toate aceste aspecte.
Informatiile prezentate au la baza exemple concrete de la 14 companii din Romania care utilizeaza un soft ERP performant si au reusit, cu ajutorul acestuia, sa scada semnificativ costurile administrative si operationale si sa creasca, pe de alta parte, eficienta si veniturile.

10 moduri prin care o aplicatie ERP te ajuta sa reduci costurile

In contextul actual, cand au loc scumpiri pe toate planurile, companiile tind sa fie preocupate mai mult ca oricand de identificarea unor metode de a tine sub control costurile si a reduce cheltuielile de orice natura. Utilizarea unei aplicatii ERP joaca un rol major in reducerea cheltuielilor de business si controlul costurilor, permitand totodata organizatiilor sa atinga un nivel crescut de performanta in activitatile de zi cu zi. Cu toate ca implementarea unei astfel de solutii software presupune, pentru inceput, alocarea unei sume de bani, cei care au implementat un soft ERP performant si-au recuperat rapid investitia, reusind sa obtina beneficii cu mult peste asteptari.

Astfel, fie ca vorbim de businessuri din zona de productie, distributie, servicii sau retail – ecommerce, de companii mici, medii sau mari, importanta pe care o are automatizarea in planificarea si managementul resurselor nu trebuie ignorata. O aplicatie ERP permite oricarei afaceri sa gestioneze mult mai eficient resursele, sa obtina acuratete crescuta, economii de timp si multe alte beneficii care, in final, se transforma in avantaje pe plan financiar. Iata 10 moduri prin care un ERP software contribuie la reducerea costurilor si la cresterea profitabilitatii businessului si ce spun managerii companiilor care au obtinut astfel de rezultate.

1. Automatizarea taskurilor repetitive si utilizarea mai eficienta a resurselor cu aplicatia ERP

Automatizarea taskurilor repetitive si utilizarea mai eficienta a resurselor cu aplicatia ERP

Automatizarea unei game largi de operatiuni, posibila cu ERP software, determina numeroase beneficii printre care se numara si eliminarea activitatilor redundante, aspect ce permite utilizarea mai eficienta a resurselor si, bineinteles, reducerea costurilor. Timpii de lucru petrecuti pe diverse operatiuni sunt redusi, iar angajatii au posibilitatea de a desfasura activitati cu o valoare mai mare pentru companie, devenind totodata mai productivi.

De exemplu, inlocuirea fisierelor Excel cu sistemul integrat ERP, poate salva ore bune intr-o zi de activitate prin eliminarea taskurilor manuale repetitive, acestea fiind activitati care presupun mult timp si nu pun in valoare capacitatile resursei umane. O aplicatie ERP iti permite sa automatizezi activitatea si sa standardizezi procedurile de business. Angajatii nu mai pierd timpul cautand documente si informatii in mai multe surse si verificand in permanenta corectitudinea acestora.

Datorita automatizarilor si standardizarilor, companiile au economisit chiar si 2 – 3 ore pe zi pe o serie de operatiuni.

Inainte si dupa automatizarea afacerii – Vanzari online mai mari cu 20%, costuri reduse si economii majore de timp

Retailerul dEpurtat.ro foloseste SeniorERP de la Senior Software, un soft ERP flexibil si simplu de utilizat, care i-a oferit rezultate cuantificabile la scurt timp dupa implementare.

Citeste interviul complet

2. Reducerea considerabila a procentului de erori umane cu sistemul ERP

Erorile rezultate din interventia manuala asupra datelor pot provoca un efect de domino in companie, pornind chiar si de la o simpla greseala de scriere, iar acest lucru costa timp si bani.

Documentele sau comenzile gresite trimise clientilor, receptionarea unor marfuri de la furnizori care nu se regasesc pe comanda de achizitie si nu numai, pot genera cheltuieli majore (alocarea de timp, resurse umane si bani pentru remedierea situatiilor in cauza) si pot reprezenta un imens pas in spate pentru business. Astfel de situatii creeaza intarzieri, blocheaza activitati si fluxuri de lucru, influenteaza negativ relatia cu clientii si pot compromite imaginea companiei pe piata.

Automatizarea data de o aplicatie ERP permite reducerea interventiilor manuale asupra datelor si proceselor de business, ceea ce inseamna reducerea erorilor si, implicit, a cheltuielilor suplimentare cauzate de acestea. O reducere considerabila a erorilor este data si de conectarea perfecta a unui ERP cu celelalte aplicatii utilizate de companie, informatiile fiind transmise corect dintr-un sistem in altul. In plus, comunicarea dintre departamente se desfasoara fara probleme (dispare transmiterea de date incomplete, interpretate gresit s.a.m.d.). Companiile care utilizeaza un soft ERP au reusit sa creasca acuratetea datelor pana la 98 – 99%.

Cand solutiile software pe care le utilizezi sunt integrate, dispar complet problemele de erori aparute in comunicare. Un mare avantaj este ca aplicatia ERP este perfect integrata cu sistemul de gestionare a fortei de vanzari din teren.
Liviu Semenescu

Liviu Semenescu

Director General Pangram (Monte Banato)
Orice greseala de metoda de lucru, de tehnologie, de orice, se poate vedea intr-o ora si in urmatoarea ora se pot lua masuri. Fara un astfel de soft, deciziile se iau peste o saptamana, doua sau chiar peste o luna, timp in care compania pierde bani.
David Todoran

David Todoran

Administrator Mirdatod Prod

In trecut, numarul de comenzi procesate intr-o zi era de aproximativ 500, iar lunar inregistram cateva sute de comenzi cu probleme. Datorita automatizarii, numarul comenzilor cu probleme a scazut foarte mult, a crescut acuratetea datelor, am optimizat multe dintre procese si am economisit foarte mult timp si sume importante de bani. Am crescut satisfactia clientilor si nu trebuie sa mai cheltuim peste 15.000 lei lunar pe reduceri oferite cu scopul de a ne cere scuze pentru comenzile cu probleme – acestea au scazut de la cateva sute de comenzi, la sub 5 pe luna.”

Nicolae Slav, CEO dEpurtat.ro

3. Obtinerea de informatii corecte cu ERP, in timp real, oricand si de oriunde

Informatia inseamna putere, cu atat mai mult in contextul actual si, mai ales, cand aceasta este detaliata, corecta si obtinuta cat mai rapid. Fara aceste lucruri o companie poate pierde usor bani, incepand de la inregistrarea unor comenzi de client pentru care nu exista stoc disponibil si pana la conceperea unor strategii bazate pe date neactualizate, care pot presupune alocarea unor sume de bani intr-o directie gresita de business. O aplicatie ERP pune la dispozitie o baza unica de date, iar datorita integrarii facile cu celelalte solutii din firma, inclusiv previziunile de achizitie se pot realiza simplu, tinand cont de istoricul vanzarilor, dar si de posibilele fluctuatii determinate de sezon sau schimbarile din piata.

“Aplicatia ERP a minimizat timpii de lucru pierduti, oferindu-ne acces la toate informatiile societatii intr-o singura baza de date.”

Marius Constantin, Proprietar Cipcos Mar Complex

Citeste studiul de caz!

4. Simplificarea proceselor de preluare / procesare comenzi cu aplicatia ERP

Solutiile performante de tip ERP permit integrarea usoara cu platformele de vanzari online B2B, B2C, Marketplace, ceea ce te ajuta sa simplifici intregul flux de comanda si ofera vizibilitate in timp real asupra stocului disponibil. Poti, de asemenea, sa gestionezi toate canalele de vanzare intr-un singur loc, preluand si procesand corect un volum crescut de comenzi intr-un timp mai scurt, fara erori si fara sa fie necesara suplimentarea numarului de angajati. Totodata, ai sansa sa cresti si mai mult vanzarile datorita imbunatatirii relatiilor cu clientii, care vor reveni cu noi comenzi si chiar te vor recomanda mai departe in piata.

“Folosim aplicatia ERP care este integrata cu platforma B2B. Ambele solutii ne usureaza activitatea. Avantajul major este ca s-a automatizat partea de comenzi. Am trecut de la comenzile realizate prin e-mail la comenzi automatizate, cu transmitere foarte rapida in ERP si cu generare imediata de facturi si avize. Am scurtat foarte mult timpii si am eficientizat activitatea, eliminand erorile umane.”

Valentina Balan, Project Manager Agroland

5. Gestionarea eficienta a datelor clientilor cu ERP si imbunatatirea relatiilor cu acestia

Sistemele ERP din Romania includ de cele mai multe ori si o componenta de CRM. Mai exact, acestea dispun de o serie de functionalitati pentru gestionarea relatiilor cu clientii, care te ajuta sa colectezi, centralizezi si sa organizezi informatiile de interes cu privire la acestia.

Organizarea activitatilor zilnice, setarea de notificari si accesul rapid la informatii despre vanzari, clienti si stocuri – sunt aspecte acoperite de componenta CRM dintr-un soft ERP.

Folosind o aplicatie de tip ERP ai posibilitatea de a seta si aplica politici comerciale complexe (discounturi, termene de plata, limite de credit), de a gestiona liste de pret diferentiate si de a le actualiza rapid.

Astfel, informatiile din teren, despre clienti, sunt preluate rapid (folosind formularele de marketing), ofertele de vanzare sunt realizate intr-un timp foarte scurt (cu detalii complete despre produse, preturi si nu numai), oportunitatile sunt convertite usor in comenzi, iar angajatii pot sa foloseasca timpul intr-un mod cat mai productiv.

Gestionarea eficienta a datelor clientilor cu ERP si imbunatatirea relatiilor cu acestia

“Pe partea de ERP Mobile, lucrurile au functionat foarte bine si corect din prima clipa. Interfata este foarte prietenoasa si colegii nostri au reusit sa faca fata cu brio. Avem stocurile si comenzile pe care le putem emite din tableta, avem poze cu produse, liste de preturi si multe alte lucruri pe care inainte nu le puteam accesa in showroom. Aplicatia ne ajuta extraordinar de mult.”

Alin Moldovan, Manager Dezvoltare Viamso

6. Eficientizarea operatiunilor financiar-contabile cu o solutie software ERP

Completarea incorecta sau incompleta a declaratiilor financiar-contabile, nedepunerea la timp a obligatiilor declarative si de plata sau timpul pierdut cu solutionarea manuala a acestor operatiuni, determina costuri semnificative in orice companie. Pe langa timpul si resursele umane alocate acestor taskuri, compania ta risca sa fie pasibila de sanctiuni contraventionale din partea statului in cazul unor erori sau intarzieri.

Un sistem ERP te ajuta sa elimini usor aceste probleme. Raportarile si obligatiile declarative si de plata catre stat pot fi efectuate direct din sistem si in formatul solicitat de autoritati, ceea ce iti permite sa te concentrezi mai mult pe cresterea si dezvoltarea afacerii.

Faptul ca o aplicatie ERP ofera o acuratete crescuta a datelor este un plus major pentru companii, intrucat elimina eventualele neplaceri ce pot aparea, precum: timpul pierdut pentru corectarea erorilor, alocarea unor resurse suplimentare pentru depunerea declaratiilor sau plata unor penalitati prevazute de stat.

Eficientizarea operatiunilor financiar-contabile cu o solutie software ERP

“Datorita aplicatiei ERP inchiderea Intrastatului si activitatile legate de situatia ambalajelor se realizeaza automat si intr-un mod mult mai simplu. Usurinta cu care realizam in prezent inregistrarile contabile, faptul ca am automatizat declaratiile si diferite documente uzuale, cat si posibilitatile extinse pe care le avem in intocmirea rapoartelor sunt cele mai importante avantaje aduse de ERP.”

Cristina Lopata, Director General Aspad

7. Optimizarea activitatilor fortei de vanzari din teren cu aplicatia ERP

Agentii din teren au nevoie de informatii actualizate, accesate rapid, care sa faciliteze vanzarea. Timpul pierdut cu discutii la telefon, transmiterea de e-mailuri si verificarea unor date necesare in discutiile cu clientii si potentialii clienti, inseamna costuri suplimentare si pot duce chiar la ratarea unor oportunitati de vanzare. Unele aplicatii ERP din Romania se integreaza usor cu solutii pentru gestionarea fortelor de vanzari si permit un flux rapid de date dintr-un sistem in celalalt, astfel incat ca totul sa se desfasoare in conditii cat mai favorabile vanzarii.

Sistemele care dispun de o interfata mobila, permit utilizarea solutiei ERP de la distanta, de pe dispozitive mobile, acoperind fluxuri de vanzare de tip presales, vansales sau vanzare tranzactionala. In afacerile ce implica desfasurarea activitatii de vanzari prin deplasarea la client / potential client, agentii au posibilitatea sa verifice stocul disponibil de pe telefon sau tableta, sa faca rezervari de stoc si sa preia comenzi, transmitandu-le rapid spre procesare.

Mai mult, o aplicatie ERP ofera vizibilitate si control managerilor asupra fortei de vanzari si asupra activitatilor desfasurate in teren.

Optimizarea activitatilor fortei de vanzari din teren cu aplicatia ERP
Pe zona de vanzari, avem o situatie mult mai clara despre activitatea agentilor de vanzari pe diversele canale de distributie pe care le deservim.
Ruxandra Alexianu

Ruxandra Alexianu

CEO Merlins Beverages (Vitamin Aqua)
Agentii pot vizualiza stocul in timp real si pot face rezervari de stoc pe baza comenzilor. Numarul comenzilor neonorate este redus, iar volumul de nelivrate este gestionat mai bine.
Liviu Semenescu

Liviu Semenescu

Director General Pangram (Monte Banato)

8. Obtinerea de vizibilitate si control asupra intregii afaceri cu ERP software

Lipsa vizibilitatii asupra afacerii poate determina numeroase piedici si te poate face sa pierzi controlul asupra cheltuielilor, cauzand costuri suplimentare de business. Identificarea cu intarziere a unei probleme sau cautarea acesteia in locuri in care nu exista, luare de masuri prin aproximarea unor situatii, fara a avea siguranta ca acestea vor avea rezultatul dorit, sunt cateva situatii care apar atunci cand nu exista vizibilitate si control asupra afacerii.

Aplicatia ERP iti ofera o imagine clara asupra proceselor de business, asupra stocurilor si datelor din companie si permite identificarea rapida si cu exactitate a oricarei probleme, inainte de a cauza efecte negative pe plan financiar. In plus, ai timp sa te concentrezi pe clientii tai, pe dezvoltare si pe celelalte aspecte care conteaza si aduc plus valoare companiei tale.

“Cu aplicatia ERP reusim sa urmarim intreg fluxul de activitati si procese, de la aprovizionare materii prime si pana la vanzare.”Ruxandra Alexianu, CEO Merlins Beverages (Vitamin Aqua)

“In prezent, datorita sistemului ERP, lucrurile sunt mai ordonate, avem o situatie clara asupra intregii activitati si ne putem seta obiective foarte precise.”Alina Tinca, Owner Masibo Sport

“Inainte de automatizare, nici nu as fi indraznit sa povestesc despre ce am construit in 10 ani de zile, pentru ca inca lucram cu pixul si hartia si realizam multe lucruri manual. Saptamanal apareau fel de fel de situatii din punct de vedere operational, de care trebuia eu sa ma ocup si nu mai aveam timp sa ma concentrez pe dezvoltare. Acum e mult mai simplu, am eliminat din lucrurile facute gresit sau nerezolvate, fiecare stie ce are de facut, iar cand are o problema stie cum sa o rezolve foarte rapid.”Nicolae Slav, CEO dEpurtat.ro

9. Stabilirea unor parteneriate avantajoase de business cu ajutorul unui soft ERP

Stabilirea unor parteneriate avantajoase de business cu ajutorul unui soft ERP

In relatia cu furnizorii este important sa identifici care sunt cele mai avantajoase parteneriate. Pentru a realiza acest lucru ai nevoie sa stii care dintre furnizori iti ofera cele mai bune servicii, la cele mai bune preturi. Timpul de raspuns, diversitatea sau durata de livrare sunt alte elemente care conteaza. Continuarea unor parteneriate cu furnizori care iti livreaza produsele cu intarziere, iti transmit periodic articole ce nu se regasesc pe comanda ta de achizitie sau la preturi mai mari decat alti furnizori, sunt situatii care te vor afecta financiar. Mai exact, pierzi clienti din cauza ca furnizorul nu ti-a livrat in termenul promis produsele, ai capital blocat in stocuri deoarece nu ai identificat la timp articolele cu coduri gresite trimise de furnizor s.a.m.d.

Un sistem ERP, mai ales atunci cand este integrat cu un soft de analiza a datelor de tip BI (Business Intelligence), va fi de un real ajutor in privinta acestor aspecte. Astfel de aplicatii de tip ERP iti ofera datele de care ai nevoie, astfel incat sa poti realiza analize si raportari detaliate care te ajuta sa previi toate aceste situatii si sa faci o evaluare corecta a furnizorilor.

“Am luat anumite decizii pe baza unor rapoarte, am delistat anumite produse, am schimbat anumiti furnizori, am devenit mai bine pregatiti in businessul nostru: sa producem mai eficient branza maturata, branza mai buna.”

Marius Chiorean, Property Manager Lactate Torockoi

Vezi VIDEO!

10. Luarea celor mai bune decizii de business in timp real, folosind ERP

Cum reduci costurile cu un ERP? Exemple concrete de la 14 companii din Romania

Fara o aplicatie integrata de management al afacerii, nu ai vizibilitatea necesara asupra costurilor, iar informatiile nu sunt intotdeauna corecte si actualizate, fapt care impiedica luarea unor decizii rapide. Spre exemplu, odata ce un ERP face posibila automatizarea operatiunilor, si implicit a proceselor de culegere a datelor, poti identifica in timp real variatiile de cost si, astfel, poti aplica mai repede cele mai potrivite masuri, prevenind situatiile de instabilitate financiara.

Orice decizie care nu se bazeaza pe informatii corecte si obtinute in timp util, iti poate aduce un dezavantaj financiar. Investitiile in dezvoltarea companiei sau in adaptarea afacerii la schimbarile din piata, fara a tine cont de toti factorii de influenta, precum si alocarea unor sume de bani in urma unor strategii gresite de business, toate acestea se traduc in pierderi de bani. Aplicatia ERP te ajuta sa impiedici astfel de situatii, oferindu-ti acces usor la toate informatiile de care ai nevoie, corecte si actualizate. Astfel, poti lua deciziile potrivite de business, fie ca vorbim de decizii de zi cu zi, din activitatile de productie ori distributie sau de decizii pe termen lung, care fac parte dintr-un plan mai amplu de dezvoltare.

Solicita consultanta si afla ce costuri poti reduce, indiferent de tipul de business.

Solicita o demonstratie personalizata!