ERP Contabilitate: departament financiar contabil, inregistrari note contabile, plan contabil

ERP Contabilitate: departament financiar contabil, inregistrari note contabile, plan contabil

Departamentul de Contabilitate

O echipa mica de oameni care trebuie sa stie cifrele tuturor. Una dintre provocarile la care un ERP eficient trebuie sa aiba un raspuns pozitiv este legata de transferarea activitatilor operationale specifice departamentului financiar-contabil din sfera de operare a documentelor catre analiza indicatorilor financiari si controlul fluxurilor de lucru.

Acest lucru trebuie realizat in conditiile in care, de obicei, acest departament este subdimensionat in raport cu restul structurii companiei, numarul celor care direct sau indirect genereaza efecte contabile fiind nu numai mult mai mare, ci si distribuit geografic si, mai ales, neavand cunostinte contabile de specialitate.

In aceste conditii, pentru a asigura o calitate ridicata a informatiilor pe care operationalul il genereaza in contabilitate, este necesara o mare flexibilitate in configurarea parametrilor initiali, dublata de restrictii specifice rolurilor operationale si de instrumente puternice de analiza si verificare.

Flexibilitatea incepe de la definirea planului contabil, fara restrictii privind numarul de nivele de conturi analitice, continuand cu configurarile monografiilor contabile specifice subiectilor de gestiune operationala (articole, parteneri, banci, casierii, tva, taxe vamale, mijloace fixe, personal etc) si finalizand cu formulele de generare automata a notelor contabile specifice fiecarei operatiuni. Datorita unei abordari eficiente a structurii inregistrarilor contabile generate, nu este necesara crearea unui numar mare de conturi analitice, pastrand planul de conturi intr-o structura accesibila, fara a afecta posibilitatile de detaliere a situatiilor contabile pe sumele componente si pe sursele de provenienta.

Sistemul ERP, avand un caracter integrator, ridica urmatoarea problema: cum poti genera efecte contabile corecte, in momentul in care majoritatea covarsitoare a operatorilor din sistem nu au notiuni de specialitate? Raspunsul este simplu: punctele de legatura dintre modulele operationale si cel contabil trebuiesc definite foarte simplu, clar, flexibil, sa poata fi controlate usor, iar odata configurate, sa nu se mai poata interveni asupra lor decat daca persoana respectiva are nivelul de acces si cunostinte/raspundere corespunzator.

Automatizarea a peste 95% din operatiunile contabile

Spre exemplu, pentru o companie de import si distributie la nivel national, cu 7 puncte de lucru si un numar de 352.197 de operatiuni la nivelul anului 2006, s-au efectuat un numar de 226 de inregistrari contabile manuale.

In cazul aparitiei de modificari legislative, machetele de generare de note contabile, de repartizare pe jurnale de TVA sau pe registre contabile sunt mentiune ca istoric, asfel incat in momentul regenerarii notei contabile aferente unui document operational, formula aleasa va fi cea activa in momentul crearii respectivului document, si nu cea curenta.

ERP Contabilitate: departament financiar contabil, inregistrari note contabile, plan contabil
ERP Contabilitate: departament financiar contabil, inregistrari note contabile, plan contabil

Daca am constatat o eroare, se mai poate reveni intr-o luna inchisa?

Raspunsul este afirmativ, cu conditia ca persoana care redeschide perioada sa fie in cunostinta de cauza referitor la implicatiile posibile. Este uneori mai bine sa se efectueze corectiile necesare in luna curenta, pentru ca in timpul in care luna este redeschisa, un utilizator poate introduce din greseala sau voit un document operational care sa se reflecte nedorit in balanta contabila.

Flexibilitatea in efectuarea de operatiuni

Lucrul in timp real garanteaza posibilitatea de a analiza rezultatele partiale in orice moment, putandu-se interveni proactiv in vederea efectuarii de operatiuni corectoare necesare. Spre exemplu, in cadrul procesului de bugetare si urmarire a realizarii acestora, se poate intercala o etapa intermediara de aprobare a oricarui necesar de cheltuiala, departamentul financiar putand esalona cererile astfel incat sa asigure respectarea parametrilor stabiliti. De asemenea inchiderea de venituri si cheltuieli inregistrate in avans (neexigibile), desi in principiu automata, poate fi ajustata manual asfel incat acestea sa poata fi redistribuite conform necesitatilor.

O alta problema des mentionata este legata de verificarile contabile de sfarsit de luna. Aceste verificari trebuie sa fie efectuate pe tipuri de operatiuni, per punct de lucru, iar odata finalizate, datele verificate este recomandat sa fie validate. Daca s-a finalizat de verificat intreaga perioada, aceasta se inchide, pentru a impiedica noi operatiuni care sa afecteze rezultatele contabile.

ERP Contabilitate: departament financiar contabil, inregistrari note contabile, plan contabil

Cat dureaza operatiunea de inchidere de luna?

Aceasta intrebare provine de la utilizatorii de softuri mai vechi, care in momentul inchiderii unei luni, arhiveaza datele lunii, transferand soldurile de redeschidere intr-o noua baza de date. In cazul unui volum mare de dare, aceasta operatiune este mare consumatoare de timp si resurse. SeniorERP stocheaza datele utilizand un server de baze de date de tip enterprise, de ultima generatie, care poate gestiona volume impresionante de date, fara a necesita arhivarea acestora. Astfel, operatiunile de inchidere/redeschidere de luna sunt extrem de facile.

Este important de stiut ca o mare parte din verificarile specifice inchiderii de luna sunt automatizate, utilizand un framework extensibil, care permite adaugarea de noi verificari pe masura identificarii acestora ca nevoi stringente. Este tinut un istoric al verificarilor efectuate si al rezultatelor generate de catre fiecare rulare a unei verificari, pentru a se putea efectua in orice moment un audit privind gradul de asimilare si respectare a procedurii de lucru.

Rapoarte de verificare eficiente

Rapoartele de verificare pornesc de la situatii sintetice/consolidate, urmand ca prin tehnici de drill-down, sa se detalieze pana la nivelul la care apare o neconformitate. Notele contabile generate primesc atat pentru contul debitor, cat si pentru cel creditor, subiectul de gestiune operationala care a generat suma respectiva. Asftel, o balanta a contului 401 poate fi detaliata oricand pe toti furnizorii care au avut tranzactii pe acel cont. Acest lucru este valabil pentru orice cont contabil, eliminandu-se necesitatea crearii unui numar exagerat de analitice. In cazul unei societati cu zeci de mii de produse si clienti, daca sistemul informatic impune crearea de conturi analitice, rezulta o balanta contabila care seamana mai mult cu un roman, fiind practic imposibila utilizarea acesteia.

In SeniorERP contabilitate, spre exemplu, o fisa de cont poate fi grupata la nivel de tip de operatiune, document sau detaliu de document, dupa nevoie. Balanta poate fi emisa pe fiecare punct de lucru, iar contabilitatea operatiunilor in moneda straina este evidentiata in rapoartele aferente, diferentele de curs valutar calculandu-se in mod automat. De asemenea exista operatiuni de reevaluare distincte pe tipuri de operatiuni. Reevaluarile pot fi efectuate la sfarsit de luna sau de an, dupa dorinta. Orice operatiune este echivalata simultan in 3 monede: cea originala (ex: US Dollar), cea nationala (ex: RON) si cea de referinta (ex: EUR).

Acesta structura flexibila a permis (de exemplu) in momentul denominarii, sa marcam RON-ul ca fiind noua moneda nationala, vechiul ROL fiind considerat ca o alta moneda, avand o rata fixa de conversie, si sa recalculam doar echivalentul in moneda nationala. In acest fel, toate documentele au ramas intacte, putand fi efectuate orice fel de operatiuni ulterioare asupra lor, fara probleme.

ERP Contabilitate: departament financiar contabil, inregistrari note contabile, plan contabil

Controlul Fluxurilor Monetare

O componenta importanta pentru departamentul financiar contabil este urmarirea fluxurilor monetare. Pentru aceasta situatie exista aria financiar-contabila, unde se poate urmari in detaliu orice operatiune specifica, indiferent ca este vorba de operatiuni bancare (inclusiv urmarire CEC-uri sau BO), operatiuni de casa, procese verbale de compensare, inchidere avansuri, girari cec-uri, operatiuni cu personalul etc.

O abordare completa si unitara a proceselor

Sumarizand, prin implementarea SeniorERP, aspectele calitative ale activitatii departamentului financiar contabil se pot evidentia pe mai multe planuri: bugete, centre de cost, urmarire cash-flow, managementul mijloacelor fixe, controlul calitatii operarii documentelor, analize economico-financiare utilizand instrumente de tip BI, activitatile repetitive de operare de documente putand fi automatizate intr-o proportie de peste 95%.

ERP Contabilitate: departament financiar contabil, inregistrari note contabile, plan contabil

Descopera beneficiile pe care ti le poate aduce o solutie integrata pentru managementul afacerii!

Descopera SeniorERP!