Ce sunt provizioanele, care este rolul acestora si cum poti optimiza calculul lor cu ERP?

Acasa » Ce sunt provizioanele, care este rolul acestora si cum poti optimiza calculul lor cu ERP?

PUBLICAT PE 1 FEBRUARIE, 2024

Pentru a-si asigura stabilitatea financiara si a se proteja impotriva riscurilor, deprecierilor sau cheltuielilor neprevazute, o companie are nevoie de resurse financiare constante. In acest context, provizioanele joaca un rol crucial. Acestea sunt fonduri rezervate pentru a face fata unor situatii incerte si sunt esentiale pentru orice afacere. Mai mult, existenta unor provizioane este benefica atat in perioade de stabilitate economica, cat si in cazul instabilitatii financiare, sanitare sau sociale, fluctuatiilor de costuri la utilitati sau materii prime, investitiilor, evenimentelor nedorite si asa mai departe.

In randurile ce urmeaza, am pregatit o serie de informatii utile care au rolul de a raspunde la urmatoarele intrebari, dar nu numai: Ce sunt provizioanele? Care este rolul unui provizion? Cum eficientizeaza un ERP contabilitate calculul de provizioane?

Ce sunt provizioanele?

Definitie provizioane

Provizioanele, in esenta, reprezinta fonduri alocate pentru administrarea potentialelor incertitudini financiare, a caror probabilitate de aparitie poate fi anticipata, dar valoarea exacta ramane necunoscuta. Acestea joaca un rol important in asigurarea stabilitatii financiare, servind ca un mecanism de mentinere a lichiditatii si fondurilor disponibile pentru diverse situatii ce pot destabiliza si pot avea un impact negativ asupra functionarii unei companii.

Ce rol are un provizion?

Provizioanele – instrument financiar esential

Potrivit OMFP nr. 1802/2014, provizioanele functioneaza ca instrumente fiscale menite sa acopere obligatiile financiare ale caror caracteristici sunt bine definite. La momentul bilantului, aceste datorii pot exista sau este sigur ca vor aparea, dar exista nesigurante legate de valoarea lor sau de momentul in care vor surveni.

Provizioanele au rolul de a reflecta riscurile si incertitudinile asociate cu activitatile economice ale unei entitati si sunt recunoscute in contabilitate ca o reducere a valorii unui activ sau o crestere a unei obligatii, in functie de natura evenimentului care genereaza necesitatea constituirii lor. Astfel, provizioanele servesc ca o masura de protectie financiara, anticipand posibilele pierderi sau obligatii viitoare.

provizioane cum se constituie si ce rol au in companie

Constituire provizion – cand si cum se realizeaza?

Formare provizioane

OMFP nr. 1802/2014 reglementeaza conditiile de formare a provizioanelor, tipurile acestora si momentul in care trebuie sa fie introduse. Aceasta lege stabileste majoritatea aspectelor legale asociate cu acest instrument financiar numit provizion.

Provizioanele pot fi adaugate in contabilitate la finalul unui exercitiu financiar. Acestea sunt acceptate doar pentru companiile stabile si trebuie sa respecte anumite reglementari suplimentare daca compania se afla intr-o situatie financiara incerta.

In contabilitate, provizioanele sunt vazute ca pasive cu o valoare sau o scadenta incerta. Pentru a fi inregistrate in contabilitate, acestea trebuie sa indeplineasca anumite conditii.

  • La momentul bilantului, trebuie sa fie prezenta o obligatie actuala rezultata din evenimente trecute;
  • Este probabil ca obligatia sa fie indeplinita in urmatorul exercitiu financiar;
  • Trebuie sa existe o estimare fiabila a sumelor care vor fi destinate pentru indeplinirea obligatiei.

Tipuri de provizioane

Exemple de provizioane

Exista mai multe tipuri de provizioane, in functie de natura si scopul lor. Unele dintre cele mai comune tipuri de provizioane sunt:

  • Provizioane pentru garantii: sunt sume de bani pe care o entitate le rezerva pentru a acoperi costurile de reparare sau inlocuire a produselor sau serviciilor vandute, care pot prezenta defecte sau neconformitati in perioada de garantie.
  • Provizioane pentru litigii: reprezinta sume de bani pe care o entitate le rezerva pentru a acoperi costurile juridice sau eventualele despagubiri pe care le-ar putea plati in cazul unor procese sau dispute legale cu terte parti.
  • Provizioane pentru restructurare: constituie sume de bani pe care o entitate le rezerva pentru a acoperi costurile asociate cu modificarea structurii organizationale, a proceselor sau a activitatilor, cum ar fi concedieri, inchideri de unitati, relocari etc.
  • Provizioane pentru depreciere: insumeaza sume de bani pe care o entitate le rezerva pentru a reflecta pierderea de valoare a activelor sale, cauzata de uzura, deteriorare, invechire, obsolescenta etc.
  • Provizioane pentru impozite: cuprinde sume de bani pe care o entitate le rezerva pentru a acoperi obligatiile fiscale estimate, care nu au fost inca platite sau declarate la autoritatile competente.
SeniorERP

Contabilitatea provizioanelor

Doar contabilii experti pot constitui provizioane, urmand o evaluare si analiza riguroasa a tuturor elementelor de inventar si patrimoniu, precum si a costurilor, pierderilor, riscurilor si datoriilor unei companii. In contabilitatea provizioanelor, este esential sa se ia in considerare si sa se respecte in mod constant natura si scopul pentru care acestea sunt stabilite.

Procesul de contabilitate a provizioanelor se efectueaza prin intermediul conturilor din grupa 151 – Provizioane, care include:

  • Contul de provizioane pentru litigii;
  • Contul pentru garantii oferite clientilor;
  • Contul pentru dezafectarea imobilizarilor corporale si alte actiuni conexe;
  • Contul pentru restructurare;
  • Contul pentru pensii si obligatii similare;
  • Contul pentru impozite;
  • Contul pentru incheierea contractului de munca;
  • Conturi pentru alte provizioane.

Evaluarea provizioanelor din companie

Valoarea unui provizion este determinata de costurile evaluate in timp real, care sunt necesare pentru indeplinirea unei obligatii. Actualizarea provizioanelor ar trebui sa fie efectuata exclusiv de catre contabili specializati, la sfarsitul unui exercitiu fiscal, luand in considerare urmatoarele aspecte: evaluarea actuala a valorii monetare in timp si previzionarea riscurilor operationale.

Prin urmare, valoarea unui provizion ar trebui sa fie egala cu valoarea actualizata a costurilor estimate ca fiind necesare pentru a acoperi obligatia. In acest context, cresterea valorii provizionului se realizeaza prin debitarea contului nou de cheltuieli financiare 6861, denumit “Cheltuieli privind actualizarea provizioanelor”.

Inregistrare provizioane

Procesul de inregistrare variaza in functie de tipul specific de provizion vizat.

Contul 151 este alimentat cu o suma determinata printr-o formula standard, care ia in considerare caracteristicile specifice ale provizionului si procentul de cheltuieli implicate si acceptate.

Soldul contului, care reprezinta valoarea provizioanelor existente la sfarsitul exercitiului financiar, este denumit frecvent sold creditor.

ERP contabilitate pentru eficientizarea calculului de provizioane2

ERP contabilitate pentru eficientizarea calculului de provizioane

Calculul provizioanelor poate fi eficientizat cu un soft ERP pentru contabilitate, care permite o evidenta clara si actualizata a tuturor tranzactiilor si operatiunilor efectuate de companie. Softul ERP integreaza toate datele din diverse surse, cum ar fi facturi, contracte, plati, incasari, stocuri etc. si le centralizeaza intr-o baza de date unica si securizata.

Astfel, sistemul ERP faciliteaza estimarea provizioanelor necesare pentru fiecare situatie specifica, in functie de criterii precum gradul de risc, data scadenta, valoarea contractului si nu numai. De asemenea, ERP software permite monitorizarea si raportarea periodica a provizioanelor constituite si utilizate, precum si ajustarea lor in functie de evolutia situatiei economice si financiare.

SeniorERP cu modul integrat pentru Financiar si Contabilitate

SeniorERP pune la dispozitia tuturor companiilor, indiferent de dimensiune sau complexitate, functionalitati avansate pentru automatizarea operatiunilor contabile, generarea rapoartelor financiar-contabile si a declaratiilor solicitate de legislatia actuala.

Componenta de Contabilitate, care este integrata perfect cu restul domeniilor programului ERP, aduna toate inregistrarile create de companie. Acest lucru ofera managerilor o vizibilitate si un control sporit, in timp ce contabilii beneficiaza de o productivitate imbunatatita.

Afla mai multe informatii de la un consultant!