Blog

AcasaSoft planificare productie: Cum imbunatatesti performanta companiei cu APS?

Soft planificare productie: Cum imbunatatesti performanta companiei cu APS?

PUBLICAT PE 12 AUGUST, 2022

In prezent, procesul de planificare a productiei se realizeaza cu dificultate in majoritatea companiilor, in special in contextul cresterii complexitatii produselor si al proceselor de productie, al cresterii costurilor sau al extinderii lanturilor de aprovizionare – distributie.

Pentru a-si mentine profitabilitatea, organizatiile sunt nevoite sa abordeze noi strategii de gestionare a activitatilor de aprovizionare si distributie. Printre acestea se numara si strategia cunoscuta sub denumirea de “turn de control” (control tower), care este bazata pe 3 piloni:

  • Stabilirea unei echipe inter-functionale, al carei rol este de a lua rapid decizii importante;
  • Punerea la dispozitia echipei a tuturor informatiilor necesare luarii unor decizii bazate pe date;
  • Incurajarea echipei sa efectueze planificarea prompta a scenariilor in mod regulat.
soft planificare productie 3 modalitati prin care sistemul APS sustine gestionarea eficienta a lantului de aprovizionare

Pentru ca turnul de control sa functioneze eficient, atat in conditii normale, cat si in cazul aparitiei unor intreruperi, este esential accesul la informatii actualizate, care sa reprezinte realitatea lantului de aprovizionare si a conditiilor de productie. La fel de importanta este planificarea eficienta a operatiunilor de productie si inlocuirea fisierelor Excel, neintegrate prin natura lor, cu solutii moderne de planificare.

O solutie APS de planificare productie poate avea o contributie majora la succesul strategiei de tip “turn de control” (control tower). APS sustine fiecare dintre cei trei piloni principali ai turnului de control si, implicit, capacitatea de a lua decizii bazate pe date, folosind evaluarea rapida si regulata a scenariilor.

3 modalitati prin care sistemul APS sustine gestionarea eficienta a lantului de aprovizionare

1. Modelarea relatiilor si a interactiunilor complexe din mediile de productie

Mediile de productie sunt alcatuite dintr-o varietate mare de resurse (ex.: masini, oameni, materiale, operatiuni), iar fiecare dintre acestea aduce constrangeri in procesul de planificare. Un sistem APS de planificare productie poate fi folosit pentru a modela toti acesti factori si a intelege modul in care interactioneaza intre ei, modul in care fiecare operatiune consuma resurse si energie si modul in care ocupa operatorii si echipamentul.

2. Evaluarea rapida a diferitelor scenarii

Sistemele APS pot rula multiple configuratii de productie, permitandu-ti sa testezi modificarile anumitor detalii specifice sau conditii limita. Poti varia conditiile individuale si analiza impactul asupra datelor relevante si asupra indicatorilor cheie de performanta (KPI). Aceste scenarii de tip “what-if” sunt utile pentru a evalua impactul perturbarilor lantului de aprovizionare asupra interactiunilor complexe si dinamice din cadrul unitatilor de productie.

3. Incurajarea colaborarii inter-functionale si imbunatatirea comunicarii

Planificatorii de productie care adopta sistemele APS pot gestiona, in mod eficient, solicitari de la diverse departamente, precum vanzari, achizitii, intretinere, sectii de productie si finante, aplicand scenarii de tip „what-if”. De asemenea, pot sustine turnul de control pentru a stimula proactiv lantul de aprovizionare.

Sistemele moderne APS pot contribui la integrarea fabricii cu sistemul de management al resurselor intreprinderii (ERP), cu cel de executie a activitatilor de productie (MES) si cu cel de depozitare si logistica (WMS), pentru a oferi planificatorilor informatii actualizate si a le permite sa faca predictii fiabile. De asemenea, acestea pot realiza planificari pentru mai multe unitati sau zone simultan si permit planificatorilor din diferite locatii sau fabrici / unitati sa colaboreze.

Sistemele APS, precum cel de la Senior Software, ii ofera lantului de aprovizionare capacitati de modelare si flexibilitate in testarea diferitelor scenarii, precum si vizibilitatea necesara pentru planificarea eficienta a productiei de-a lungul intregului lant de aprovizionare – distributie.

Afla cum imbunatateste softul de planificare a productiei performanta companiei!

CITESTE ARTICOLUL COMPLET