Blog

AcasaSeniorERP este integrat cu RO e-Factura, sistemul national de facturare electronica

SeniorERP este integrat cu RO e-Factura, sistemul national de facturare electronica

PUBLICAT PE 28 IULIE, 2022

Ce este RO e-Factura?

RO e-Factura este sistemul national de facturare electronica, prin intermediul caruia ANAF planuieste sa puna in aplicare planul de digitalizare fiscala in Romania. De asemenea, prin intermediul RO e-Factura se urmareste prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, dar si alinierea la cerintele europene cu privire la achizitiile publice si nu numai.

RO e-Factura si factura electronica sunt reglementate de Legea nr. 139/2022, respectiv OUG nr. 41/2022 si sunt obligatorii incepand cu data de 1 iulie 2022. Momentan nu se aplica sanctiuni in cazul nerespectarii prevederilor legale cu privire la e-Factura, insa este posibil ca tranzactiile sa nu poata fi realizate daca factura nu este trimisa in format electronic catre sistemul RO e-Factura.

Cine foloseste facturarea electronica?

Momentan, prin RO e-Factura, sunt monitorizate si verificate urmatoarele tipuri de tranzactionari:

  • Business to Government (B2G) – cuprinde toate achizitiile (ex. bunuri, servicii) publice pe care le face statul de la companiile private;
  • Business to Business (B2B) – vizeaza comerciantii cu livrari de bunuri incadrate in categoria celor care prezinta risc ridicat de evaziune fiscala*.
  • Serviciile HoReCa care utilizeaza vouchere de vacanta. Astfel, in situatia in care, serviciile din industria mentionata anterior sunt accesate si platite/decontate (integral sau partial) cu vouchere de vacanta, factura trebuie emisa in sistemul de e-Factura si incarcata in platforma RO e-Factura.

* Vanzarea bunurilor cu risc ridicat de evaziune fiscala, catre persoanele fizice, nu solicita facturarea prin sistemul RO e-Factura, chiar daca li se emite bon fiscal si/sau factura. Obligativitatea se aplica doar persoanelor juridice.

cum se acceseaza sistemul ro e-factura integrat cu sistem software erp

Cum se acceseaza sistemul RO e-Factura?

Registrul RO e-Factura este public si poate fi accesat atat de pe site-ul ANAF, cat si prin pagina web din cadrul Spatiului Privat Virtual (SPV). SPV este platforma nationala gratuita, folosita pentru factura electronica RO e-Factura si poate fi accesata permanent, pe site-ul ANAF.

Pasii transmiterii RO e-Factura:

1. Inregistrarea in SPV si obtinerea credentialelor de conectare la e-Factura
2. Interconectarea aplicatiei ERP cu sistemul RO e-Factura
3. Emiterea facturii in sistemul SeniorERP
4. Transmiterea facturii din SeniorERP catre serverul ANAF

Cum functioneaza facturarea electronica in SeniorERP?

Cu ajutorul sistemului ERP de la Senior Software transmiterea documentelor in sistemul RO e-Factura se realizeaza extrem de facil. Odata realizata interconectarea SeniorERP cu sistemul RO e-Factura, facturile sunt trimise catre ANAF printr-o simpla apasare de buton. In plus, consultantii Senior Software sunt la dispozitia clientilor, oferindu-le suport in cazul in care intampina dificultati cu facturarea electronica.

schema efactura integrata in senior erp cum functioneaza e factura

Care sunt beneficiile pe care le aduce RO e-Factura?

  • Derularea transparenta a contractelor de achizitii publice si a celor dintre operatorii economici
  • Reducerea timpului de transmitere a facturilor
  • Eficientizarea procesului de facturare, documentele fiind in prealabil validate de ANAF
  • Reducerea fraudei TVA la nivel national
  • Costuri reduse si un impact minim asupra mediului
Citeste mai multe despre RO e-Factura!