O solutie Business Intelligence te ajuta sa descoperi valoarea adaugata a unui ERP

Return of Investment = Randamentul Investitiei

Un indicator recunoscut pentru masurarea impactului investitiei intr-un sistem integrat de tip ERP este ROI. Acesta este reprezentat de beneficiile directe si indirecte pe care le aduce implementarea unui ERP si pe care, pentru a justifica resursele alocate, managerii cauta sa le vada inca din primele luni de utilizare a sistemului.

Beneficiile directe pe care le poate obtine o companie intr-un timp relativ scurt de la finalizarea implementarii se refera in majoritatea cazurilor la reducerea timpilor de operare, standardizarea si eficientizarea anumitor fluxuri de lucru sau cresterea productivitatii angajatilor.

Beneficii indirecte oferite de un sistem ERP

Pe langa beneficiile directe, implementarea unui ERP aduce si o serie de beneficii indirecte, mai putin vizibile, dar care au la randul lor un impact pozitiv asupra companiei.

Acestea au in vedere informatiile stocate si gestionate de ERP si valoarea adaugata pe care o pot aduce in cazul in care sunt corect utilizate si interpretate.

Imbunatatirea procesului decizional

Scaderea semnificativa a dependentei fata de IT

Vizibilitatea crescuta asupra intregii afaceri

Optimizarea afacerii pentru viitoare schimbari

Identificarea beneficiilor indirecte

In primul rand, este important de stiut ca orice activitate realizata in ERP genereaza doua tipuri de date. De exemplu, pentru o comanda de client, sistemul ERP va stoca pe de o parte detaliile acesteia – precum produse, preturi, discounturi, termen de plata, date de livrare si de facturare samd., iar pe de alta parte datele despre cine si cand a preluat comanda, daca a fost modificata, cine a aprobat-o, cine a trimis-o la depozit sau cine a generat documentele ulterioare (facturi, evize etc.). Toate aceste informatii sunt utile pentru ca ofera o imagine completa si corecta a afacerii, favorizand imbunatatirea procesului decizional.

O solutie Business Intelligence are rolul de a extrage informatiile din alte sisteme (cum ar fi ERP-ul) si de a le oferi factorilor decizionali intr-o forma intuitiva, usor de manevrat si de analizat. In acest mod, beneficiile indirecte ale ERP-ului devin mai usor vizibile cu ajutorul sistemului BI. Implementarea unei solutii Business Intelligence odata cu sistemul ERP ajuta companiile sa observe mai usor rezultatele investitiei, dar si alte beneficii:

1. Imbunatatirea procesului decizional

Trecerea la un software integrat de tip ERP va duce in primul rand la existenta unei baze de date comune, care va cuprinde toate informatiile. Aceste date sunt disponibile de indata ce au fost introduse de catre angajati, datorita modului de lucru online al aplicatiei ERP.

Insa pentru interpretarea rapida si corecta a datelor, o importanta majora o are si modul in care sunt afisate, pentru ca nevoile angajatilor difera in functie de rolul lor in companie si de specializarea pe care o au. Astfel, in timp ce unui contabil ii este probabil mai usor sa ia decizii pornind de la date prezentate sub forma tabelara, unui manager de vanzari i-ar fi mult mai folositor un grafic, prezentat intr-o forma vizuala interactiva.

Aici intervine unul dintre principalele avantaje oferite de sistemul Business Intelligence, si anume ca permite crearea oricarui tip de raport si analiza exact in forma dorita, pornind de la datele din sistemul ERP. Astfel, orice manager poate sa vada informatiile de care are nevoie intr-o forma usor de interpretat si poate lua deciziile potrivite mai rapid.

O solutie Business Intelligence te ajuta sa descoperi valoarea adaugata a unui ERP

“Analizarea si prelucrarea unui volum mare de informatii, interpretarea si compararea rapida a datelor, indiferent ca este vorba de departamentul financiar, vanzari etc., sunt esentiale in luarea unor decizii corecte pentru activitatea companiei. Sistemul BI ne va permite eficientizarea procesului decizional si urmarirea tuturor indicatorilor ce influenteaza costurile si vanzarile.”

Vasile Boitos,
Director General German Electronics

O solutie Business Intelligence te ajuta sa descoperi valoarea adaugata a unui ERP

2. Scaderea semnificativa a dependentei fata de departamentul IT

Atunci cand nevoile de analiza si raportare ale companiei depasesc ceea ce pune la dispozitie sistemul ERP, managerii sunt nevoiti sa apeleze la specialisti in domeniul IT. In cazul in care nu exista un departament de IT in cadrul companiei, externalizarea acestei sarcini poate fi destul de costisitoare.

Pe de alta parte, durata de timp in care programatorii pot livra rapoartele cerute variaza in functie de complexitatea cererii, existand cazuri in care, pana la finalizarea raportului, cerinta sa nu mai fie de actualitate.

Implementarea unei solutii Business Intelligence elimina din start aceasta problema. Datorita intuitivitatii sale crescute poate fi utilizat cu succes atat de catre angajatii cu pregatire in domeniul IT, cat si de catre cei cu minim de cunostinte tehnice, ceea ce va rezulta in importante economii de timp si de bani.

3. Vizibilitatea crescuta asupra intregii afaceri

Sistemele de tip ERP includ o serie de modele de rapoarte pe indicatori specifici, cum ar fi cele de contabilitate, vanzari, achizitii, scadentare samd, insa acestea nu pot raspunde intotdeauna la intrebarile sau nelamuririle managerilor.

O solutie Business Intelligence ofera in primul rand o gama variata de grafice si rapoarte. Un exemplu ar fi graficele geografice, care pot afisa situatia fiecarui punct de lucru pe o harta interactiva, unde sunt evidentiati prin culori si forme diferiti parametri urmariti. In al doilea rand, toate aceste grafice create dupa nevoile fiecarui departament in parte pot fi grupate in dashboard-uri, astfel incat sa fie posibila urmarirea in paralel a mai multor indicatori.

Astfel, orice factor de decizie din cadrul companiei isi poate da seama care sunt punctele slabe sau forte ale afacerii, iar datorita interactivitatii crescute a sistemului Business Intelligence, acestea pot fi evidentiate cu doar cateva click-uri.

O solutie Business Intelligence te ajuta sa descoperi valoarea adaugata a unui ERP

Implementarea ERP la Rocast!

“BI-ul e un spectacol intreg. Cu SeniorVisualBI scoti niste chestii la care nici nu poti visa. Ne ajuta foarte mult in analize, raportari. N-avem noi timp sa il utilizam la capacitate maxima, dar extragem o gramada de informatii si urmarim indicatorii importanti precum vanzarile, rezultatele saptamanale, lunare, anuale, legate de agenti, de produse, de contabilitate, stocuri.”

Horatiu Vonica
Directorul General al Rocast

Afla mai multe!

4. Optimizarea afacerii pentru viitoare schimbari

Analiza datelor istorice din ERP permite formularea unor concluzii privind evolutia din trecut a principalilor indicatori ai afacerii, insa pentru previziuni cat mai corecte este important sa se tina cont si de factori precum sezonalitate, impactul cresterii sau scaderii preturilor anumitor produse samd. Cu ajutorul sistemului BI si a functiilor de previziune si analiza managerii isi pot da seama mai usor cum ar putea evolua in viitor anumite aspecte ale afacerii.

In primul rand, pornind de la toate datele din ERP inregistrate pana in momentul respectiv, o solutie Business Intelligence poate oferi valori estimative ale indicatorilor analizati pentru perioada urmatoare. Spre exemplu, poate afisa volumul estimat al vanzarilor pentru anul urmator, analizand trendul inregistrat de acestea in anii trecuti.

O solutie Business Intelligence te ajuta sa descoperi valoarea adaugata a unui ERP

Bineinteles, se poate tine cont si de sezonalitate sau de alti factori externi ce pot influenta vanzarea, precum cresterea preturilor la carburanti si impactul acestei cresteri asupra costurilor cu transportul marfurilor si mai departe asupra pretului final al produselor.

Ulterior, folosind analizele de tip „What-if”, managerul poate afla de exemplu cum ar putea fi influentat volumul vanzarilor viitoare, daca alege sa modifice anumiti parametri precum costurile sau preturile pentru anumite produse.

Un sistem BI poate fi cel mai important instrument in mana managerilor de companie. Ai la indemana informatiile actuale, reale si necesare pentru a analiza situatia din companie, rezultatele obtinute, pentru a identifica factorii care au dus la rezultatele pozitive, pentru a identifica sursele de probleme din companie, pentru a prevedea ce va urma sau poate sa urmeze si pentru a lua deciziile necesare in momentul oportun.
Edgar Zoltan
Manager Asigurarea Calitatii in cadrul companiei Vitacom

Afla mai multe despre solutia SeniorVisualBI!

Detalii