Blog

Acasa7 beneficii pe care micile intreprinderi le pot obtine cu un sistem ERP

7 beneficii pe care micile intreprinderi le pot obtine cu un sistem ERP

PUBLICAT PE 21 FEBRUARIE, 2023

Un sistem ERP gestioneaza toate activitatile si resursele companiei intr-o baza de date unica, automatizeaza procesele operationale si permite implementarea unor fluxuri de lucru optime in toate departamentele.

O lunga perioada de timp sistemele de tip ERP au fost considerate ca fiind potrivite exclusiv gestionarii activitatii companiilor de mari dimensiuni. Principalele motive invocate sunt legate in general de costurile ridicate de achizitie si implementare a unui soft ERP, dar si de complexitatea sistemului sau de cultura organizationala. Solutiile ERP au evoluat insa pe masura ce tehnologia a avansat, ajungand sa fie tot mai accesibile chiar si pentru companiile de mici dimensiuni.

Are nevoie o intreprindere mica de un sistem ERP?

Din punct de vedere legislativ, o intreprindere mica poate fi definita ca fiind o entitate angajata intr-o activitate economica, ce are intre 10 si 49 de salariati si inregistreaza o cifra de afaceri anuala neta sau detine active totale de pana la 10 milioane euro. De asemenea, mai exista si microintreprinderile, care au o cifra de afaceri mai mica de 2 milioane de euro si nu au mai mult de 9 angajati.

Chiar daca vorbim de o companie de mici dimensiuni, lipsa unui sistem ERP poate impiedica bunul mers al businessului, din cauza datelor dispersate in diverse programe si fisiere, a operatiunilor desfasurate preponderent manual, a posibilitatii ridicate de aparitie a erorilor si nu numai.

Enterprise Resource Planning este considerat “coloana vertebrala” a unei afaceri, pentru ca gestioneaza intr-un singur loc toate procesele fundamentale necesare pentru functionarea eficienta a unei intreprinderi, cum ar fi: achizitii, vanzari, distributie, productie, logistica. Un soft ERP faciliteaza fluxul de informatii in timp real, in toate departamentele si ofera vizibilitate in toate aspectele afacerii.

Indiferent de marimea companiei, un sistem ERP le permite managerilor sa se concentreze pe operatiunile cu valoare adaugata, ofera vizibilitate asupra intregii activitati si capabilitati superioare de control si analiza a datelor. Toate acestea contribuie la imbunatatirea proceselor decizionale in cadrul organizatiei si conceperea celor mai potrivite strategii de dezvoltare a businessului.

Avantajele pe care le ofera o solutie ERP micilor intreprinderi 2

Care sunt avantajele pe care le ofera o solutie ERP micilor intreprinderi?

1. O solutie ERP moderna reduce costurile operationale

Un soft ERP modern implica o investitie care poate avea un impact semnificativ asupra bugetului companiei, in special daca vorbim de un business de mici dimensiuni, insa pe termen lung intreprinderea va putea sa economiseasca resurse din zonele operationale ale afacerii si astfel sa recupereze investitia initiala.

Datorita softului ERP, procesele de lucru sunt clar definite, iar operatiunile repetitive, manuale si consumatoare de timp sunt simplificate si inlocuite cu procese automatizate. In acest mod, costurile companiei cu forta de munca pot fi reduse substantial, un volum mare de operatiuni putand fi realizat cu mult mai putin personal.

2. Un soft ERP imbunatateste productivitatea angajatilor

Organizarea proceselor interne devine mult mai simpla cu un soft ERP, pentru ca un astfel de sistem are procese de lucru bine definite, iar compania poate lucra eficient inca de la inceput, cand sunt mai putine operatiuni sau tipuri de activitati. Un sistem ERP are rolul de a reduce timpul alocat sarcinilor de zi cu zi, cum ar fi operarea documentelor, generarea de rapoarte si monitorizarea stocurilor, datorita intuitivitatii crescute si a automatizarilor pe care le ofera. Mai mult decat atat, o solutie ERP adecvata asigura acuratetea datelor, pentru ca reduce semnificativ aparitia erorilor de operare.

3. Comunicarea este imbunatatita cu un sistem ERP

Un ERP integreaza in acelasi sistem activitatea tuturor departamentelor din intreprindere. Pentru ca datele sunt actualizate in timp real, iar accesul la acestea este extrem de facil, angajatii pot afla mai rapid informatiile de care au nevoie. In acest mod, colaborarea interdepartamentala este semnificativ imbunatatita, indiferent de distanta dintre oameni.

4. Un ERP avansat ajuta intreprinderea sa tina pasul cu modificarile legislative

Un sistem ERP avansat dispune de functionalitati de natura financiar-contabila care sunt la zi cu prevederile legislative de pe teritoriul Romaniei. Cateva dintre acestea se refera la automatizarea procesului de inregistrare a informatiilor contabile, generarea automata a obligatiilor declarative si de plata si transmiterea acestora catre ANAF, rapoarte si documente contabile cerute de Codul Fiscal (bilant contabil, raportari de TVA, taxe si impozite platite catre bugetul de stat), dar si note contabile, fise de conturi, registru de casa, jurnal de vanzare si cumparare, balante, cont de profit si pierdere. In plus, orice modificare legislativa nou-aparuta este inclusa in cel mai scurt timp in sistem, pentru ca afacerea sa nu fie afectata.

5. Implementarea unui soft ERP creste satisfactia clientilor

O solutie ERP permite centralizarea si gestionarea tuturor informatiilor despre clienti: date de contact, istoricul achizitiilor si al platilor, liste de pret preferentiale si nu numai.

Astfel, orice angajat al companiei care intra in contact cu un anumit client va avea acces la toate aceste detalii si va putea raspunde eficient nevoilor acestuia.

Implementarea unui soft ERP pentru intreprinderi mici

In plus, toate capabilitatile sistemului ERP referitoare la procesarea si onorarea rapida a comenzilor, actualizarea in timp real a stocurilor disponibile si acuratetea crescuta a datelor pe care le gestioneaza contribuie la cresterea satisfactiei clientilor si fidelizarea acestora pe termen lung.

6. Un sistem ERP creste profitabilitatea companiei si ofera un avantaj competitiv pe piata

Cresterea satisfactiei clientilor va duce implicit si la cresterea profitabilitatii companiei, acestia fiind mult mai motivati sa revina pentru alte achizitii. In plus, un sistem ERP performant ofera o gama variata de rapoarte si analize financiare incluse standard in aplicatie, precum si posibilitatea de a crea rapoarte personalizate. Acestea ofera vizibilitate completa asupra operatiunilor – rapoartele fiind extrase direct din ERP, unde se regasesc toate informatiile generate de companie, dar si control asupra afacerii – orice schimbare fiind usor de identificat, iar masurile necesare putand fi luate in timp util. De asemenea, managerii au posibilitatea sa isi seteze obiective realiste, deoarece orice decizie de business va fi bazata pe date corecte, complete si disponibile in timp real.

7. Un sistem ERP este flexibil si ofera siguranta pe termen lung

Exista sisteme care nu mai dau randament dupa cativa ani de la implementare sau care nu pot tine pasul cu dezvoltarea afacerii. Insa, un soft ERP modern are capacitatea de a se adapta nevoilor in crestere ale companiei. Asadar, odata facuta investitia intr-un ERP performant, nu mai este necesara schimbarea acestuia cu un alt sistem, pe masura ce trec anii sau pe masura ce businessul se extinde.

SeniorERP – soft ERP 100% romanesc, ce reuseste sa acopere cu succes toate componentele afacerii

SeniorERP – soft ERP 100% romanesc, ce reuseste sa acopere cu succes toate componentele afacerii

SeniorERP este un soft ERP adecvat oricarui tip de afacere, adaptat legislatiei in vigoare si cu o multitudine de functionalitati integrate, care ajuta in gestionarea si controlul tuturor activitatilor intreprinderii. Sustinute de SeniorERP, micile companii au obtinut beneficii precum: gestionarea eficienta a costurilor, automatizarea sarcinilor manuale repetitive si cresterea productivitatii in randul angajatilor.

Solutia de tip ERP de la Senior Software dispune de o serie de functionalitati care sunt grupate pe arii dedicate fiecarui departament din intreprindere, ce acopera cu succes intregul flux al afacerii si ofera un mod de lucru unitar, imbunatatind colaborarea si crescand productivitatea. Pe langa posibilitatea de adaptare a sistemului SeniorERP la nevoile businessului, solutia are capacitatea de extindere a functionalitatilor, pe masura ce compania se dezvolta si nevoile cresc.

Un exemplu de companie de mici dimensiuni, ce utilizeaza cu succes sistemul SeniorERP, este Masibo Sport – unicul reprezentant si distribuitor oficial din Romania al echipamentelor adidas pentru arte martiale si box

Incadrata in categoria microintreprinderilor, cu o cifra de afaceri de 1.4 mil. RON, Masibo Sport este producator al brandului cu acelasi nume si distribuitor exclusiv al echipamentelor adidas pentru arte martiale si box in Romania, Bulgaria si Moldova. Compania si-a inceput activitatea in anul 2010, iar in 2021 a implementat solutia ERP de la Senior Software pentru a-si gestiona mai eficient afacerea.

De cand a integrat softul SeniorERP de la Senior Software, producatorul de echipamente pentru arte martiale a obtinut vizibilitate si control asupra businessului, acuratete in gestionarea stocurilor si eficienta in zona de vanzare.

“In prezent, datorita sistemului ERP, lucrurile sunt mai ordonate, avem o situatie clara asupra intregii activitati si ne putem seta obiective precise. Putem sa generam rapoarte in functie de nevoi, pe orice palier, atat pe partea de achizitii, cat si pe cea de vanzari si incasari. Acest lucru ne permite sa organizam si sa planificam mai bine perioada urmatoare.”

Alina Tinca, Owner – Masibo Sport

Descopera cum iti poti dezvolta intreprinderea cu SeniorERP!